Bu anket Erdoğan'ı çok üzecek

Abone ol

AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Metropoll’ün son çalışması çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor..

Araştırmaya göre, yurttaşların yüzde 51.6’sı açılım sürecine karşı; yüzde 59.1’i ise hükümetin süreci iyi yönetemediğini düşünüyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nde Fırat KOZOK imzasıyla yer alan habere göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a duyulan güven bir yılda yüzde 17.2 gerilerken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a duyulan güven yüzde 9.6, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye duyulan güven de yüzde 7 oranında arttı. Yurttaşların yüzde 63.2’si ise Türkiye’nin her geçen gün daha kötüye gittiğini düşünüyor.

Metropoll’ün “Demokratik Açılım ve Darbe Belgesi” başlıklı araştırması, 31 ilde toplam 1253 kişinin katılımıyla yapıldı. Araştırmadan dikkat çeken noktalar şöyle:

* Ankette, “Yaşadığınız Tüm Şartları Dikkate Aldığınızda Hayatınızdan Ne Kadar Memnunsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 49.9’u “Memnun değilim”, yüzde 43.1’i ise “Memnunum” yanıtını verdi. Yaşamından “çok memnun” olduğunu söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 6.2’de kaldı.

Şirketin Ağustos 2009’daki araştırmasına göre memnuniyet oranında yüzde 11.5 düşüş olurken, memnuniyetsizlik oranı ise yüzde 15.5 arttı.

*Araştırmaya göre yurttaşların 63.2’si Türkiye’nin “kötüye gittiğini” düşünüyor. Buna karşın ülkenin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 31.2’de kalıyor. Yüzde 5.6’lık kesim ise bu konuda kararsız. Şirketin ağustos ayında yaptığı araştırmada Türkiye’nin genel gidişatını iyi görenlerin oranı yüzde 37.6 olarak belirlenmişti. Ülkenin geleceğinden en fazla endişe duyan bölge yüzde 78.6’lık oranla Ege Bölgesi olurken, onu yüzde 74.9’la Akdeniz Bölgesi izliyor. Demokratik açılım süreciyle ön plana çıkan Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise yurttaşların yarıdan fazlası ülkenin “iyiye gittiğini” düşünüyor.

Yüzde 51.6 açılıma karşı

* “Demokratik açılım sürecini destekliyor musunuz, karşı mısınız” sorusuna, katılımcıların yüzde 51.6’sı “Karşıyım” yanıtını verirken, süreci desteklediğini söyleyenlerin oranı yüzde 35.4’te kaldı.

Katılımcıların yüzde 8.5’i soruya “Fikrim yok”, yüzde 4.6’sı da “Kısmen destekliyorum” yanıtını verdi. Süreci destekleyen ve kısmen desteklediğini açıklayanların oranı bir önceki araştırmada yüzde 52.9 olarak belirlenmişti. Aradan geçen 2 ayda özellikle PKK’lilerin dağdan teslim olma sürecinde yaşanan görüntüler bu oranı 12.9 puan geriletti.

AK PARTİ SÜRECİ İYİ YÖNETTİ Mİ YÖNETMEDİ Mİ? BU YÖNDE DE ERDOĞAN'I ÜZECEK SONUÇLAR ÇIKTI. BİR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]



‘Süreci yönetemedi’

* Hükümeti bu konuda başarısız bulanların oranı yüzde 59.1 olarak belirlenirken, başarılı bulanlar yüzde 28.3, kısmen başarılı bulanlar da yüzde 6.6 olarak saptandı.

*'Demokratik açılım süreci, hükümete ve Başbakan’a bakışınızı olumlu yönde mi etkiliyor, olumsuz yönde mi etkiliyor” sorusuna, katılımcıların yüzde 56.6’sı “Olumsuz etkiliyor” yanıtını verdi. Aynı soruya “Olumlu etkiliyor” diye yanıt verenlerin oranı ise yüzde 38.2 oldu.

Ankete katılanların yarıdan fazlası bu konuda CHP ve MHP liderlerinin söylemlerini de desteklemediklerini söylemelerine karşın, iki lidere olan destekte 2 ayda önemli artışların olduğu ortaya çıktı. Deniz Baykal’ın söylemlerini destekleyenlerin oranı ağustostan bu yana yüzde 25.6’dan 31.5’e çıkarken, Devlet Bahçeli’ye olan destek de 29.9’dan 33’e yükseldi.

* Anketten DTP’ye de büyük oranda “tepki” çıktı. DTP’nin söylemlerinin süreci olumsuz etkilediğini düşünenlerin oranı yüzde 76.7, PKK’lilerin teslim olma sürecindeki tavrı eleştirenlerin oranı da yüzde 93.9 oldu.

Islak imza güveni değiştirmedi!

* Anketten çıkan bir diğer çarpıcı sonuç da Albay Dursun Çiçek’e ait olduğu ileri sürülen belgenin TSK’nin imajını nasıl etkilediği konusunda oldu.

“Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı söylenen belgenin gerçek çıkması, sizin Genelkurmay Başkanı’na ve TSK’ye güveninizi nasıl etkiledi” sorusuna, katılımcıların yüzde 42.9’u “Güvenim değişmedi” yanıtını verirken, yüzde 33.7’si “Olumsuz etkiledi” dedi. Olayın ardından TSK’ye güveninin arttığını belirtenlerin oranı ise yüzde 9 oldu.

* Belge çerçevesinde yaşanan tartışmalar sonucunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un istifa edip etmemesi ile ilgili sorudan da Başbuğ’a destek çıktı. Katılımcıların yüzde 50’si Başbuğ’un görevde kalması gerektiğini belirtirken, yüzde 31.7’si görevden ayrılmasının daha doğru olacağı yönünde görüş belirtti.

* Ankette “Ordu içerisindeki demokrasi karşıtı ve hukuk dışı faaliyetlerin yargılanma yeri sivil mahkemeler mi yoksa askeri mahkemeler mi olmalıdır” sorusuna katılımcıların yüzde 51.6’sı “askeri mahkeme”, yüzde 39.3’ü de “sivil mahkeme” yanıtını verdi.

Günün Önemli Haberleri