BTC resmen açılıyor

Abone ol

Kafkasya ve Ortaasya'daki enerjiyi Batı'ya bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı resmen açılıyor.

Kafkasya ve Ortasya enerji havzalarını Batı pazarına bağlayacak ''Doğu-Batı Enerji Koridoru'' bağlamında gerçekleştirilen en büyük proje olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı, 13 Temmuz'da resmen açılıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın bilgi notunda, Azeri petrolününü Akdeniz'e 4 Haziran'dan itibaren fiilen ulaştırmaya başlayan hattın resmi açılışının, 13 Temmuz 2006 tarihinde Ceyhan'da çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet başkanları, bakanları, bazı uluslararası örgütlerin üst düzey temsilcileri ile dünya enerji sektörünün üyelerinin katılacağı törenle yapılacağı kaydedildi.

Derlenen bilgilere göre, giderek daha açık ve rekabetçi küresel ekonomik ortam ile sürekli yükselen enerji talebi, ulusların yalnız ekonomi politikalarına değil, aynı zamanda siyasi stratejilerine de şekil veriyor. Türkiye ve AB üyesi ülkeler de, giderek artan ham petrol taleplerini karşılayabilmede sürekli daha büyük ölçüde ithalata bağımlı olacakları yaygın olarak kabul görüyor. Türkiye bu çerçevede, çabalarını Hazar havzasının kayda değer rezervlerinin Batı pazarlarına güvenli ve çevreye dost şekilde naklini sağlamak için, ekonomik olarak sürdürülebilir projeler geliştirmek üzerinde yoğunlaştırdı. BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi de, bu çabaların bugüne kadar ulaştığı birikimi temsil ediyor.

''21. YÜZYILIN İPEKYOLU''
Projeye ilişkin bilgilere göre de, yıllık 50 milyon ton (günde 1 milyon varil) kapasitesi olan boru hattının, açık denizlere çıkışı olmayan Hazar bölgesinin petrol kaynakları için ana ihraç güzergahı olması öngörülüyor. BTC sayesinde Hazar ham petrolü, Avrupa'ya Ortadoğu bölgesinden bağımsız alternatif bir kaynak sağlayarak, AB üyesi devletlerin kaynak ve güzergah çeşitlendirme hedefini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak.

Hat, Güney Kafkasya'yı ve Orta Asya'yı Türkiye'ye ve buradan Batı pazarlarına bağlayacak olan ''Doğu-Batı Enerji Koridoru''nun başarıyla tamamlanmasında önemli bir mihenk taşı olacak. Ayrıca, yıl sonunda Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı da işler hale gelecek. Karayolu ve demiryolu bağlantılarına ilişkin çalışmalar da sürdürülürken, BTC bu çerçevede bir son değil, benzer boyutta başka projelerin öncüsü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle proje, haklı biçimde ''21. yüzyılın İpek Yolu'' olarak adlandırılıyor.

1176 KİLOMETRELİK HATTIN 1076 KİLOMETRESİ TÜRKİYE'DE
Bu arada çalışma ömrü en az 40 yıl olarak hesaplanan BTC boru hattı aracılığıyla, bu süre zarfındaki ihracatın büyük bölümü Batı Avrupa'ya yapılacak. Boru hattının ömrü, zamanı geldiğinde yapılacak değerlendirme neticesinde istendiği takdirde uzatılabilecek. Hat, söz konusu projenin sonuçlandırılmasına katkıda bulunan petrol şirketleri, iş çevreleri, mühendisler ve binlerce işçinin yanı sıra bölge ülkeleri Hükümetlerinin özverili çabaları sayesinde tamamlandı. BTC, toplam 1776 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun boru hatlarından biri, Türkiye ise bunun 1076 kilometresine ev sahipliği yapıyor.
Küresel boyutta ihtiyaç duyulan enerji güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunacağına inanılan projenin, bölgesel işbirliği, refah ve istikrarın pekiştirilmesine de katkıları olacak. Projenin mevcut durumuna bakıldığında da, 1776 kilometre uzunluğundaki boru hattının ve hat boyunca yer alan pompa istasyonlarının tümünün inşaatı tamamlanmış ve boru hattının tamamı Azeri- ACG ham petrolü ile doldurulmuş durumda. Petrol, 28 Mayıs 2006 tarihinde Ceyhan'da inşa edilen ve dünyanın en büyük ham petrol ihraç tesisleri arasında bulunan Ceyhan Haydar Aliyev Terminali'ne ulaştı ve 4 Haziran 2006 tarihinde, BTC boru hattıyla Akdeniz'e ulaşan petrol ilk tankerle dünya piyasalarına doğru yelken açtı.

KAZAKİSTAN'IN KATILIMI
Son olarak Azerbaycan ve Kazakistan Cumhurbaşkanları arasında, 16 Haziran'da Kazakistan'ın da projeye katılıma ilişkin bir anlaşma imzalandı. Türkiye'nin memnuniyetle karşıladığı bu gelişmenin Kazak petrolünün Akdeniz'e doğrudan akmasına olanak sağlayacağı belirtilirken, ilave Kazak petrolüyle BTC'nin, etkinlik, kaynak ve güzergah çeşitlendirmesindeki rolünü pekiştirecek yeni bir boyut kazanacağına inanılıyor.

Günün Önemli Haberleri