Brüksel'den Atina'ya 'nihai ültimatom'
Abone olEuro Bölgesinin Brüksel zirvesinde "Yunanistan'ın borç sorununun 5 gün içinde çözüme kavuşturulmasını" istemesi ardından Yunanistan hükümeti hızla yeni önerilerini hazırlamaya başladı.
Euro Bölgesinin Brüksel zirvesinde "Yunanistan'ın borç sorununun 5 gün içinde çözüme kavuşturulmasını" istemesi ardından Yunanistan hükümeti hızla yeni önerilerini hazırlamaya başladı.
Atina'nın yarına dek yeni önerilerini masaya getirmesi isteniyor. Pazar günü de AB üyesi 28 ülkenin tümünün liderleri bir araya gelecek.
Brüksel'de dün düzenlenen olağanüstü toplantıdan sonra, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Pazar gününün "verilen son mühlet" olduğunu kaydetti ve bunun, Avrupa Birliği tarihinde yaşanan en kritik dönem olduğunu söyledi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, hafta sonuna dek bir anlaşma sağlanabileceğine inandığını belirtti; ancak diğer AB ülkelerinin birçoğunda kuşku ve muhalefet havasının sürdüğü bildiriliyor.
Tsipras hükümetinin dünkü toplantıya yeni önerilerini sunması bekleniyordu ama bu gerçekleşmedi.
Aleksis Tsipras, "sosyal açıdan adil ve ekonomik bakımdan gerçekleştirilebilir bir anlaşma" istediklerini söyledi. Tsipras bugün Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma yapacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "kendisi bunu tercih etmese de, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkması olasılığını göz önüne alan bir acil plan hazırlandığını" kaydetti.
BBC'nin Brüksel muhabiri Chris Morris, dünkü toplantıda Yunanistan'a, "ya bir anlaşmaya varılacak ya da Yunan bankaları Pazartesi günü iflas etme olasılığıyla yüzyüze kalacak" denilerek, nihai ültimatomun verildiğini belirtiyor.
Tusk, dün geç saatlerde düzenlenen basın toplantısında "Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin ve Yunan bankacılık sisteminin çökmesinin, tüm Avrupa'yı etkileyeceğini, bunun aksini düşünmenin saflık olacağını" bildirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, "Bu yalnızda Yunanistan'ın sorunu değil. Avrupa Birliği'nin de geleceği tehlikede." dedi.