British Museum'un müdürü kaybolan ve çalınan eserler nedeniyle istifa etti
Abone olİngiltere'nin başkenti Londra'daki British Museum'un Müdürü Hartwig Fischer, müze depolarındaki yaklaşık 2 bin eserin kaybolması, çalınması ya da zarar görmesinin ardından istifa ettiğini açıkladı.
British Museum tarafından 16 Ağustos'ta açıklanan, ancak geçmiş
dönemde gerçekleştiği anlaşılan kayıp, çalıntı ve zarar görme
olayının ardından Fischer, yazılı açıklama yaparak istifa ettiğini
duyurdu.
Olayın geçmiş yıllarda yaşandığına işaret eden Fischer, "Müze, 2021 yılındaki iddialar üzerine yaşananlara vermesi gereken ciddiyette yanıt vermemiş ve sorun şimdi tam olarak ortaya çıkmıştır." ifadesini kullandı.
Sorumluluğun müze müdürüne ait olduğunu belirten Fischer, Danimarkalı tarihi eser uzmanı Ittai Gradel'in çalınan bazı eserlere sahip olduğu yönündeki ifadeleriyle ilgili ise özür diledi ve "Yanlış yönlendirildim." dedi.
Fischer, istifasının British Museum Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiğini, yeni müdür seçilene kadar vekaleten görevine devam edeceğini bildirdi.
Müzenin karşı karşıya olduğu iddiaların ciddiye alınması
gerektiğini vurgulayan Fischer, "Ne yazık ki bu görevde bulunmamın
dikkat dağıtıcı olduğunu düşünüyorum. Bu isteyeceğim son şeydir."
ifadesini kullandı.
"Tekrar hayran olunmayı hak edeceğiz"
Eski İngiltere Maliye Bakanı ve British Museum Yönetim Kurulu Başkanı George Osborne da yaptığı açıklamada, Fischer'in yaşanan olaylar karşısında onurlu bir duruş sergilediğini ifade etti.
Fischer'in görevine bağlılığının tartışmaya meydan vermeyecek şekilde güçlü olduğunu belirten Osborne, yönetimin yanlışları düzeltmek adına, yaşananlardan aldığı derslerle doğru adımları atacağını vurguladı.
Osborne, "Yanlış giden ne varsa düzelteceğimizi açıkça söylüyorum. Öğrenecek, güvenimizi yeniden inşa edecek ve tekrar hayran olunmayı hak edeceğiz." dedi.
Bazı eserler eBay'de satışa çıkarılmış
British Museum, 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü bildirmişti.
Sergi amaçlı değil akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtilmişti.
Söz konusu personelin Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu İngiliz medyasına yansımıştı.