Britannica, Wikipediayı eleştirdi
Abone olDünyanın en eski ansiklopedilerinden Britannica, internet ansiklopedisi Wikipediayı eleştirdi.
Dünyanın en eski ansiklopedilerinden Britannica, internet ansiklopedisi Wikipedianın içeriğinin bilimsel olarak yanlışlar içerdiğini ve kendi içeriği ile kıyaslanmaması gerektiğini savundu.
Bir zamanlar evlerin kütüphanelerinde özenle saklanan ve prestij unsuru olan ansiklopediler, internetin çıkışından sonra raflarda tozlanmaya bırakılmıştı. Aradan geçen zamanla ansiklopediler içeriklerini internete taşıdı. Şimdi de ansiklopedilerin internet versiyonlarının kaliteleri üzerinde bir tartışma başladı. Dünyanın en prestijli ansiklopedilerinden Britannica, rakibi internet ansiklopedisi Wikipedianın içeriğinin doğru olmadığını savunuyor.
Tartışma İngiliz bilim dergisi Natureda yayımlanan bir makaleden çıktı. Nature Wikipedia ve Britannicanın içeriklerini karşılaştıran bir inceleme yayımladı. Dergi, kendi alanlarında uzman bilim insanlarına 50 konu üzerinde makaleleri paralel olarak değerlendirmesini istedi.
İncelemeye alınan konular arasında Arşimed Kanunu gibi klasik kavramların yanı sıra, ilk klonlanan koyun Dolly gibi çağdaş örneklere de verildi.
HER İKİ ANSİKLOPEDİDE DE HATA ÇIKTI
Ansiklopedilerdeki maddeleri inceleyen bilim insanları, makalelerin hangi kaynaktan olduğunu bilmeden yorumlarını Naturea geri yolladı. İncelemede, her iki kaynakta da 4er ciddi kavramsal hata bulundu. Nature dergisinin editörleri ayrıca, kendi incelemelerinde de Wikipediada 162, Britannicada da 123 veri hatası çıkardı.
Nature makalesinde, internet ansiklopedisi Wikipedianın içeriğinin, yüzyıllık Britannicaya yakın doğrulukta olduğu ifade edilmişti.
NATUREIN DEĞERLENDİRMESİ HATALI
Britannicadan bu makaleye sert bir karşılık geldi. Britannica, Nature dergisinin incelemesinin hatalı olduğunu vurgulayarak, kendi içeriğnin daha doğru olduğunu savundu.
Encyclopaedia Britannica, Nature araştırmasının yanlış önermeler üzerine kurulduğu, bilimsel standartlara karşı duyarsız kaldığı ve birçok bilimsel verideki yanlışı gözden kaçırdığı ifade edildi. Britannicadan yapılan açıklamada, ansiklopedide çıkan hataların yoruma açık cinsten olduğu vurgulandı.
Nature dergisi de son sayısında bu eleştirilere bir yanıt vererek, kendi inceleme sonuçlarını savundu.
Adını katılımcıların müdahale edebildiği açık kaynak kodları wikilerden alan Wikipedia, 2001 yılından bu yana internette yayın yapıyor. Sitenin 13 bin gönüllü yazarı, sürekli bilgi girişi ve güncellemesi yapıyor. Encyclopaedia Britannica ise 1768 yılından bu yana ansiklopedi yayımlıyor.
Nature makalesinin hemen ardından her iki mecra da belirtilen hataları düzeltmişti.
Kaynak: BBC