Brezilya'da büyük çatışma
Abone olBrezilya'da toplu ulaşıma yapılan zammı protesto eden halk polisle karşı karşıya geldi.
Brezilya'da toplu ulaşıma yapılan zammı
protesto eden halk polisle karşı karşıya geldi.
Öğrencilerin ücretsiz ulaşım talebiyle başlattığı ve farklı
gruplardan binlerce kişinin destek verdiği protestolara polis sert
müdahale etti. Çıkan olaylarda 13 polis ve yüzden fazla gösterici
yaralanırken 140 kişi göz altına alındı. Sao Paulo'da başlayan ve
giderek şiddetlenen protestolar Rio ve başkentten sonra ülke
geneline yayıldı.
POLİSTEN SERT MÜDAHALE
Haziran ayının başında yapılan zammın geri çekilmesini talep eden göstericiler bir hafta içinde dört kez bir araya geldiler. Geneli öğrencilerden oluşan ve akşam saatlerine doğru şehir merkezinde toplanan protestocular polisin müdahalesiyle karşılaştılar. Polise molotof kokteylleri ile karşılık veren protestocular otobüsleri yakıp, işyerlerinin camlarını kırarak şehir merkezini savaş alanına çevirdiler.
Brezilya gündemine oturan olaylarda vali ve belediye başkanından arka arkaya açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalarda zamların enflasyon rakamlarıyla doğru orantılı olduğu ve karardan geri adım atılmayacağının söylemesi üzerine ülkede gerilim tırmandı.
BELEDİYE BAŞKANI GÖSTERİCİLERLE
GÖRÜŞECEK
Olayları bastırmaya çalışan ve göstericilerin üzerine joplarla yürüyen polis, protestoculara karşı gaz bombası, biber gazı ve plastik mermi kullandı.Yetkili makamlardan yapılan açıklamalara göre olaylarda çok sayıda otobüs ve iş yeri saldırıya uğrarken yakalanan bazı göstericilerin üzerinden silah ve yaralayıcı aletler çıktığı bildirildi. Ayrıca 8 gazetecinin yaralandığı ve 2 gazetecinin tutuklandığı gösterilerde şehir trafiği felç oldu.
Gösterilerde şiddetin artması üzerine polis göstericilerle anlaşmaya çalışırken belediye başkanı da göstericilerle görüşme kararı aldı. Ancak henüz ortamın yumuşamadığı ve gösterilerin devam edeceği düşünülüyor.
Protestoların Brezilya'da oynanan Konfederasyon Kupası'na denk gelmesi ve Papa'nın önümüzdeki günlerde ülkeye yapacağı ziyaretten önce gerçekleşmesi ülkede tedirginlik oluşturdu.