Brexit için son tarih verildi resmen çıkıyorlar!

Abone ol

İNGİLTERE, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma süreci için ilk adımı resmen 29 Mart'ta atacak.

İNGİLTERE basınında yer alan iddiaya göre, İngiltere, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi bu ay sonunda yürürlüğe sokacak.

Gelişmeyi, İngiltere Başbakanı Theresa May'in sözcüsü doğruladı. Sözcü, söz konusu adımın atılacağı yönünde gerekli bilgilendirmenin İngiltere’nin AB Daimi Temsilcisi Sir Tim Barrow, tarafından AB yetkililerine yapıldığını belirtti. Sözcü, hükümetin AB ile ayrılma konusundaki müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ettiğini de sözlerine ekledi. AB'nin İngiltere'nin bu adımına 48 saat içinde yanıt vermesi bekleniyor.

İNGİLTERE YÜZDE 51.9 İLE AYRILMA KARARI VERMİŞTİ

İngiltere'de yaklaşık 9 ay önce yapılan referandumda yüzde 51.9 ile AB'den ayrılma yönünde karar çıkmıştı. 

Bu ay sonunda başlayacak sürecin yaklaşık 2 yıl sürmesi ve İngiltere'nin 2019 yılı içinde AB'den ayrılması bekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda BBC'nin sorularını yanıtlayan İngiltere Başbakanı May, en geç Mart 2019'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden tamamiyle ayrılmış olacağını belirtmişti.

BREXIT'İN KELİME ANLANMI NE? 

Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu.

BREXIT'İN KÖKENİ NEREYE DAYANIYOR?

Daha önce Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı. 

Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı. İkili Grexit ile euro'ya veda edip eski para birimine dönmesi durumunda Yunanistan'ın ticarette ve turizmde olumlu etkiler ile karşılaşıp, ekonomisini ferahlatacağı iddiasında bulunmuştu. 

Bu terimi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit'in Brexit'e evrilmesine neden oldu.

Yaklaşık 9 ay önce yapılan referandumda her yüz kişiden 48'i AB'de kalalım yönünde oy kullanmış, AB'de kalma yönünde oy kullananların ağırlıklı olduğu yerlerden en dikkat çekenler ise İskoçya ve Kuzey İrlanda olmuştu. Referandum kampanyası sırasında Avrupa Birliği'nde ayrılmak istemediklerini belirten İskoçlar seçimlerde rekor ret oyu vermişti.
Günün Önemli Haberleri