Brakel'den ilginç benzetme: Türk-Alman ilişkileri sevginin bittiği bir evliliğe benziyor
Abone olHeinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, "Türk-Alman ilişkileri, sevginin bittiği bir evliliğe benziyor… Çocukları için diyaloğu zorunlu olarak sürdüren, sorunlara rağmen yine çocukları için işbirliği yapmaya çabalayan bir çifti andırıyor" diye konuştu.
Deutsche Welle Türkçe'de Değer Akal imzalı, Türkiye-Almanya
ilişkileri açısından 2019 yılına dair dikkat çeken değerlendirmeler
yapılan haberde, 'normalleşme' hedefinin
gerçekleştirilemediği belirtildi. Suriye’nin kuzeyinde ve Doğu
Akdeniz’de yaşanan gerilimlerle iki ülke arasındaki ilişkiler daha
da kötüleşti, ekonomik ilişkiler de geriledi.
"Artık daha kötüsü olamaz diye düşündük"
Kristian Brakel, "2017 yılında ilişkiler öyle dibe vurmuştu ki bundan sonra artık daha kötüsü olamaz diye düşündük. Taraflar, büyük gerilimlerin tekrarlanmaması için aslında yoğun çaba harcadı" diye konuştu.
Brakel, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğine hukuk danışmanlığı hizmeti veren avukatın eylül ayında tutuklanmasına kadar da büyük krizlerin yaşanmasının önlendiğine dikkat çekti.
DW'ye göre, Başbakan Angela Merkel hükümeti, Türkiye ile ipleri
koparmama, diyaloğu sürdürme politikasını bu yıl da devam ettirdi.
Ancak demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü gibi alanlarda
Türk tarafından beklediği adımlara karşılık bulmayan Almanya;
Türkiye’nin ekonomi, enerji, savunma ihaleleri gibi
alanlardaki beklentilerini karşılıksız bıraktı.
"Siyasetle ekonomi birbirinden ayrılmalı"
Ortak ekonomik çıkarların olduğu alanlarda işbirliğinin sürdürülmesi gerektiği görüşünü savunan Hacettepe Üniversitesi Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Murat Önsoy'a göre ise ilişkilerin geliştirilmesi için siyasi konularla ekonominin birbirinden ayrılması gerekiyor.
Çünkü Berlin-Ankara hattında yaşanan siyasi gelişmeler, ekonomi ve enerji alanlarındaki önemli buluşmaların iptal edilmesine yol açtı.
-Türkiye’nin 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının ardından Alman tarafı ekim ayı sonunda yapılması öngörülen ve bakanların da katılması beklenen Enerji Forumu ile yine kasım ayında Berlin’de yapılması planlanan, tarafların uzun süredir yoğun bir şekilde hazırlandıkları Türkiye-Almanya Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) toplantısını erteledi.
-Eşzamanlı olarak Volkswagen’in de Türkiye’de üretim yeri açmayı ertelemesi dikkat çekti. İki ülke arasında 2018’in ilk 10 ayında 30.6 milyar dolar olan ticaret, 2019’un ilk 10 ayında 27.3 milyar dolara geriledi.
"Önümüzdeki yıl çok farklı geçmeyecek"
Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri yakından gözlemleyen TÜSİAD’ın Berlin Direktörü Alper Üçok da, "Önümüzdeki yıl çok farklı geçmeyeceğini görüyoruz. Almanya’dan Türkiye’ye toplam yıllık yatırımlarda da 2018'e kıyasla yaklaşık yüzde 20’lik bir gerileme var. Bildiğiniz gibi Volkswagen yatırım kararını siyasi nedenlerden ötürü şubata erteledi. Siyasi alandaki sorunlar ekonomik ilişkilerimizi de etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Merkel hükümeti, daha önce Türk tarafıyla yapılan görüşmelerde, Almanya’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını üstleneceği 2020’nin ikinci yarısında, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılması için çaba göstereceği mesajını vermişti.