"PKK derin devletin ürünü"

Abone ol

HAK-PAR Genel Başkanı Abdülmelik Fırat, 'derin devletin ürünü' dediği PKK'ya ağır suçlamalar geldi. Fırat'a göre Batman olayı 'tezgah' ve PKK 'çözüm' istemiyor...

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın İmralı’da ağır şartlarda yaşadığını öne süren bazı gruplar bugün Gemlik’te geniş katılımlı bir eyleme hazırlanırken, PKK karşıtı Kürt kökenli aydın ve siyasetçiler de Ankara’da buluşacak.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Abdülmelik Fırat’ın başkanlık ettiği toplantıdan Başbakan Tayyip Erdoğan’a destek deklarasyonunun çıkması bekleniyor. Eski siyasetçi ve aydınların ortak görüşü şöyle: “Batman’daki olaylar bölücü örgütün tezgahı. Çünkü PKK çözüm istemiyor.” Zana ve arkadaşlarının “Bizim irademiz yok, Apo’yu bırakın, o konuşsun.” anlayışı içinde olduklarını belirten Abdülmelik Fırat, “Kürtleri temsil etmeyen PKK şiddet eylemleriyle sorunun devamını sağlıyor.” dedi.

HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Reşit Deli ise Kürt sorununun çözümü konusunda muhatap aramaya gerek olmadığını vurguladı. Deli, “Bu konuda tek muhatap “Türklerin de Kürtlerin de başbakanı olan Erdoğan’dır. Madem Erdoğan, bu yönde ilk adımı attı. O halde biz kendisine destek olalım. O da sorunu çözsün.” görüşünü dile getirdi. PKK’nın kendisini muhatap kabul ettirme çabasına dikkat çeken Deli, örgütün çözüm istemediği için bu yola başvurduğunu söyledi. Reşit Deli, başta Batman olmak üzere son günlerde meydana gelen olayları da çözümü baltalamak isteyen bölücü örgütün tezgahladığını ifade etti.

Serbesti Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ümit Fırat da çözüm merciinin TBMM ve hükümet olduğu görüşünde. Toplumun geniş bir kesimini ilgilendiren böyle bir mesele için sokakta muhatap aranamayacağını kaydeden Fırat, şöyle konuştu: “Ortada ne iki farklı devlet ne de iki farklı millet var. Dolayısıyla bir yerlerde çözüm için muhatap aramaya gerek yok. Başbakan, sorunu çözme kararlılığında ise muhatap Meclis’tir, hükümettir. Ancak, Kürt aydınlardan fikirleri alınabilir.” Fırat, IRA ve ETA örneklerinin gündeme getirilmesini de maksatlı buluyor. Örgütün bu yolla kendisiyle diyaloğa geçilmesini istediğine işaret eden Fırat, “Bu örnekler maksatlı. İngiltere IRA ile masaya oturmadı, sorun İngiliz parlamentosunda ele alındı.” ifadesini kullandı. Benzer görüşleri dile getiren Bingöl eski Belediye Başkanı Selahattin Kaya, son günlerde yaşanan gerginliklerden PKK’yı sorumlu tutuyor. Örgütün ‘Kürt sorunu’nun çözümünde muhatap olarak terörist elebaşı Abdullah Öcalan’ı kabul ettirmeye çalıştığına dikkat çekiyor. Demokrasilerde hükümetlerin kendi vatandaşlarının bir kısmıyla ya da bir örgütle pazarlık yapmayacağına vurgu yapan Kaya, DEHAP ve Demokratik Toplum Örgütü’nün (DTH) ‘Kürt sorunu’nun çözümü için IRA ve ETA örneklerini vermesini de yanlış buluyor. Çözüm için bölge halkının duyarlılığını yansıtan kişilerin asgari müşterekleri belirleyebileceğini ifade eden Kaya, “Çözüm yeri elbette parlamento ve hükümet. Ancak, Kürtler ne istiyor, ne gibi sorunları var bunlar araştırılmalı.” dedi.

Toplantıya 150 kişi davetli

HAK-PAR’ın toplantıyla ilgili hazırladığı davetiyede, Abdülmelik Fırat’ın yanı sıra, yazar Ümit Fırat, KÜRT-KAV Başkanı Mehmet Celal Baykara ve bazı Kürt kökenli eski siyasetçilerin imzaları yer aldı. Toplantıya davet edilen 150 kişi arasında ise DEP eski milletvekili, Sırrı Sakık, ANAP eski milletvekilleri Haşim Haşimi ve Sıbğatulluh Seydaoğlu, Şerafettin Elçi, Ziya Halis, AK Partili ünlü antikacı Nil Demirkazık ile çok sayıda yazar ve düşünür bulunuyor.

Başbakan’ın konuşmalarından sonra Kürt sorununun Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleştiğine işaret edilen davetiyede şu görüşlere yer verildi: “Herkes kendine göre bir kez daha sorunu tanımlamaya ve kendince çözüm yollarını göstermeye çalışıyor. Ne var ki böylesi bir dönemde esas konuşması gerekenlerden etkili bir ses çıkmamakta, Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve eşitlikçi çözümünden yana olanlar kendi çözüm önerilerini etkin bir biçimde gündeme taşımamaktadırlar. Gündeme damgasını vuran yaklaşımlar ise soruna katkı sunmak yerine, onu daha da zora sokmaktadır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, Kürt sorunun tarihsel, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik vs. bütün boyutlarıyla bilince çıkarılması, sorunun daha sağlıklı bir çerçevede tartışılması ve giderek sorunun çözümüne yönelik önerilerin daha çok netleşmesi için bizlere görev düştüğü inancındayız.”

PKK derin devlet ürünü

HAK-PAR lideri Abdülmelik Fırat, bölücü örgüt için ‘derin devlet ürünü’ nitelemesinde bulunuyor. Fırat, başkentteki toplantının amacını ise şöyle özetliyor: “İllegal bir örgütten direktif almayan tüm aydınlar toplantımıza katılacak. Birlikte, Başbakan’ın beyanatına ve sorunun çözümüne yönelik görüşlerimizi aktaracağız.”

Haber: Habib Güler, Seçkin Ergün
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri