Böyle okul mu olur?

Abone ol

İzmir'de bir okul düşünün! Kendileri için önemli olan herşey eksik. Orada bir okul var ve çok yakında...

Hepsi birbirinden yetenekli 196 gencin eğitim gördüğü Buca Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde, geleceğin sanatçı adayları mezun olmadan önce bir kez olsun seyirci karşısına çıkacakları sahneyi arıyor. Devlet eski Bakanı Işılay Saygın'ın adını taşıyan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin konferans salonu, 100 bin YTL'yi bulan ses, ışık ve çatı masrafları nedeniyle 8 yıldır hizmete açılamıyor. Şu ana kadar 800 öğrencinin mezun olduğu okulda müzik bölümünden mezun olan 400 öğrenci bir kez bile sahneye çıkamadan okulunu bitirdi. Öğrenciler yıl sonu etkinliklerini bile DEÜ Buca Eğitim Fakültesi'nin salonunda gerçekleştirdi.

Masraf büyük
1990 yılında Buca'da kurulan Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde, öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için 1998 yılında yaptırılan, ancak 8 yıldır hizmete açılamayan konferans salonu, hayırseverlerin desteğini bekliyor.
1990 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol tarafından, Türkiye'nin İlk kadın Turizm Bakanı ve ilk kadın Çevre Bakanı unvanını taşıyan, eski Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın adı verilen Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin konferans salonu 100 bin YTL'yi bulan ses, ışık ve çatı masraflarının karşılanamaması nedeniyle eğitim-öğretime açılamıyor.
Kısa sürede İzmirli ailelerin ve öğrencilerin dikkatini çeken lise, çok geçmeden İzmirli sanatçı adaylarının yetiştiği bir "altyapı merkezi" haline geldi. Buca Tınaztepe'de bulunmasına karşın okula, Bostanlı, Bornova, Güzelbahçe gibi uzak semtlerden bile öğrenci gelmeye başladı.
Ülke çapında düzenlenen liselerarası sanat etkinliklerinde birçok başarıya imza atan lisenin üniversite sınavlarındaki başarı oranları da yüzde 100'leri buldu. Mezunlarının bir bölümünü, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne, bir bölümünü de öğretmen olarak yetişmek üzere resim, müzik öğretmenliği gibi lisans programlarına gönderen Lise, bu yüksek standartlara karşın ülkeye verdiğini tam olarak geriye alamadı.

Depoya çevrildi
Her biri en az iki enstrüman çalan sanatçı gençlerin, yıl sonu etkinliklerini düzenleyebilecekleri bir sahne bile bulunmaması nedeniyle okul organizasyonları, lise kurulduğundan bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'nde düzenleniyor. Sahne performansının son derece önemli olduğu sanat dallarında yetişmelerine karşın, mezuniyetlerine kadar bir kez bile sahneye çıkma olanağı bulamayan gençler, bu nedenle liselerarası yarışmaları ve etkinlikleri dört gözle bekliyor. Bu yarışmalarda derece almaları halinde sahneye çıkma olanağına kavuşacağını düşünen öğrenciler, sahne üzerinde hiç prova yapmadan katıldıkları bu yarışmalardan bile başarıyla dönüyor.
Güzel Sanatlar Lisesi kurup, yetenekli öğrencilerin çıkabilecekleri bir sahne bile kurmamanın mantığı neye dayanıyor? İşin aslına bakılacak olursa devlet, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin sahneye konulabilmesi için 1998 yılında Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi binasının hemen yanında konferans salonu olarak kullanılmak üzere bir bina yaptırdı. Ancak 8 yıl önce inşa edilen bu yapı, şu an sanat faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir mekan olmaktan çok depo olarak kullanılan köhne eski bir binaya benziyor.

Uzman gönderdi
İçi tamamen boş durumdaki dört duvarla çevrili yapının, insanların koltuklarına oturup sahnedeki etkinliği rahatça izleyebilecekleri, sanatçı gençlerin de sahne sıcaklığını yaşayabilecekleri bir seviyeye gelmesi gerekiyor.
Konferans salonu yapılması amacıyla inşa edilen yapının gerçek işlevine kavuşması için önce maharetli bir sanatçının ellerine gereksinim duyuluyor. Çünkü, salonun akustiğini, sahne ve ışık tasarımını, koltukların sahneyi görüş açısını, sahnenin kör noktasını tespit edebilecek bir göz, kulak, beyin gerekiyor. Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, daha önce bu konuda görev yapmış, başka salonların yapımında bizzat çalışmış bir uzmanı geçtiğimiz günlerde okul yönetimine gönderdi.

Buca için çok önemli
Kamu kaynaklarıyla gerçekleşme olasılığı çok yüksek görülmeyen konferans salonunun hizmete açılması için her şeyden önce İzmirli hayırseverlere görev düşüyor. Sadece Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi için değil Buca'daki 70 lisede öğrenim gören, 60 bin öğrenci için de büyük önem taşıyan konferans salonunun yapılmasıyla, sanatçının olduğu ancak sahnenin olmadığı okuldaki komik durum da ortadan kalkmış olacak.

Elbirliği yaparak burayı kurtaralım
Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, adını taşıyan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin konferans salonunun, gençlerin hizmetine sunulamamasının üzüntüsünü yaşıyor. Konferans salonunun, 100 bin YTL'yi bulan ses, ışık ve çatı masraflarının karşılanamaması nedeniyle atıl durumda kalmasına gönlünün razı olmadığını belirten Işılay Saygın, "Sadece Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri için değil, Buca'daki 70 lisede toplam 60 bin öğrenci için, maddi ve manevi büyük değer taşıyan konferans salonu, 8 yıldır bir türlü hizmete açılamıyor. Öğrencilerin umutlarını yeşertecek ve düşlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak konferans salonunun faaliyete geçmesi için eğitim gönüllülerini yardıma davet ediyoruz" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri