Böyle haciz ancak biz de olur

Abone ol

Bir mağazadan alışveriş yaptınız. Bir süre sonra da kapınıza vergi memurları dikilirse şaşırmayın. Hadi canim öyle şey olur mu demeyin? Bal gibi oluyor..

Hürriyet'in ekonomi yazarı Şükrü Kızılot piyasad yaşanan garip bir olayı köşesinden dile getirdi. Yazar, komik ve bir o kadar düşündürü olan yazdı.


Haber:Şükrü Kızılot
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr  


-BİR mağazadan, elbise alıp parasını ödediniz. Daha sonra elbise aldığınız o mağazanın, vergi borcu nedeniyle, vergi dairesi tarafından, bütün mal varlığınıza haciz konuldu. Bu durumda ne yaparsınız?

‘Hadi canım, öyle saçma şey mi olur?’ demeyin, oluyor.

İstanbul’da yaşanan benzeri bir olayın, tüm belgeleri de elimizde.

FIKRA GİBİ OLAY

İstanbul’daki bir vergi dairesine kayıtlı (A) şirketi var.

- (A) şirketi düzgün bir şirket. Ödenmemiş bir kuruş vergi borcu yok.

- (A) şirketi, (T) şirketine bir iş yaptırıyor. Tutarı olan 1.368 YTL’yi de ödeyip faturasını alıyor.

- (T) şirketinin, vergi dairesine 158.222 YTL birikmiş vergi borcu var.

- Vergi dairesi (T) şirketinin kestiği faturaları inceliyor. (A) şirketine 1.368 YTL fatura kestiğini görüyor ve (A) şirketinin adres bilgilerini alıyor.

- Ardından (T) şirketinin vergi borcunu, (A) şirketinden, ‘Haciz bildirimi’ düzenlemek suretiyle istiyor. Haciz bildiriminde de ‘(T) şirketinin nezdinizde bulunan tüm hak ve alacakları haczedilmiştir’ diye belirtiliyor. Yani ‘(T) şirketine borcunuz var. (T) şirketinin de bize (vergi dairesine) 158.222 YTL vergi borcu var. O parayı bize ödeyin’ diyor.

- Vergi dairesinin haciz bildirimi, (A) şirketinin bir çalışanına tebliğ ediliyor. O da bildirimi, çekmecesinde unutuyor. Böyle olunca, (A) şirketinin 7 günlük itiraz süresi de geçiyor.

- Ardından vergi dairesi, (A) şirketine, 158.222 YTL’lik ödeme emri gönderiyor.

- (A) şirketi, ödeme emrini alınca, ne yapacağını şaşırıyor. Vergi dairesine ‘Bizim, bir kuruş vergi borcumuz yok. Size (T) şirketinin vergi borcu varmış. (T) şirketi ile alış-verişimiz 1.368 YTL idi. Onu da ödedik. Bizde alacağı yok... İsterseniz, bu 1.368 YTL’yi bir de size ödeyelim’ diyorlarsa da vergi dairesi hiç oralı olmuyor. (T) şirketinin vergi borcu olan 158.222 YTL’yi ödemesini (A) şirketinden istiyor. (A) şirketi yetkilisi, olanlara inanamıyor. ‘(T) şirketinin, 158.222 YTL yerine 2 milyon YTL (2 trilyon lira) borcu olsaydı, vergi dairesi bizden bu 2 milyon YTL’yi mi isteyecekti?’ diye düşünüyor. Sonunda, avukat tutup, vergi mahkemesinde dava açıyor.

- Vergi dairesi, 8 Ekim 2005 tarihli savunma dilekçesinde ‘6183 sayılı Kanun’un 79. maddesine göre; A şirketi durumu, haczin kendisine tebliğinden itibaren, 7 gün içinde bildirmeye mecburdur. Bildirmediği takdirde mal elinde ve borç zimmetinde sayılır ve hakkında 6183 sayılı kanun hükümleri tatbik olunur’ diyerek, yaptıkları işlemin yerinde olduğunu belirtiyor.

Olay, şimdilik bu kadar. Mahkeme kararı ile yakında durum netleşecek.

AMAN DİKKAT

Yukarıdaki olay, sizin de başınıza gelebilir. Alış-veriş yaptığınız mağazanın, vergi dairesine borcu olabilir. Bu durumda, vergi dairesi, borçlunun fatura düzenlediği şahıs ve firmalara haciz bildirimi gönderip, fatura bedelini, vergi dairesine ödemelerini isteyebiliyor. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan bu uygulama, firma ile müşterisi arasındaki ticari ilişkileri de olumsuz yönde etkiliyor.

6183 sayılı Kanun’un ‘Üçüncü şahıslardaki menkul malların, alacak ve malların haczi’ başlıklı 79. maddesi; vergi borcunu ödemeyenlerin, üçüncü şahıslardan olan alacağının ya da malının haczedilmesine olanak sağlıyor. Bu tür uygulamaya muhatap olanların da haciz bildiriminde yazılı kişi ya da firmaya, borçlarının olmadığını ya da haczin uygulanmasından önce borçlarını ödediklerini ‘7 gün içinde’ vergi dairesine yazılı bildirmeleri gerekiyor. Şu ya da bu nedenle 7 günlük süre kaçırılırsa, olanlar oluyor.

Son derece hassas olan yukarıdaki uygulama, yakında çok ciddi sorunlar yaratabilir. Uygulamanın ve ilgili mevzuatın, gözden geçirilip, yeniden düzenlenmesinde yarar var.

Günün Önemli Haberleri