Bosch alternatiflere yöneldi

Abone ol

Küresl ısınma ve enerji darlığı Bosch'u yeni arayışlara itti. Firma şirket bünyesinde yeni bir birim kurdu.

Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü, Isısan Isıtma ve Klima Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Roger Meinert, Türkiye'de bu yıl güneş panelleri ve ısı pompaları gibi enerji tasarrufu sağlayan teknolojilere odaklanarak, karbondioksit emisyonları ve enerji tüketimi oranlarının düşürülmesindeki katkıyı artırmayı ve bu teknolojilerle pazarın büyüme oranının üstünde bir büyüme hızı yakalamayı hedeflediklerini bildirdi.

Meinert, düzenlediği basın toplantısında, küresel iklim değişiminin, bireysel ve kurumsal düzeyde olduğu kadar, hükümetler ve uluslararası kuruluşlarda da enerji ve çevre ile ilgili konularda duyarlılığın artmasına neden olduğunu, ülkelerin bu doğrultuda yönetmelik değişiklikleri gerçekleştirdiğini kaydetti.

Yoğuşmalı kombi ve yenilenebilir enerji teknolojileri gibi enerji tasarrufu sağlayan sistemler konusunda üretim kapasitelerini artırarak, sadece şirketin sürdürülebilir büyümesini sağlamadıklarını, çevre ve iklimin sürdürülebilirliğine de destek olduklarını ifade eden Meinert, yoğuşmalı teknolojilerin hızlıca konvansiyonel sistemlerin yerini aldığını söyledi.

Pazardaki büyümenin elektrik ısı pompaları ve yeni nesil güneş kollektörleri gibi yenilenebilir enerji kullanan sistemlerle desteklendiğini kaydeden Meinert, "Yoğuşma teknolojisine sahip ürünlerimizin satış rakamlarında 2006'dan bu yana önemli oranda artış gerçekleşti. Yenilenebilir enerji sistemleri ciddi bir büyüme oranı yakaladı ve satışlarımızın yüzde 12'sini oluşturur hale geldi. Bu trendin 2008'de de süreceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Bosch Termoteknik Türkiye'nin 2007 yılında yüzde 16 artışla 5,6 milyon avro yatırım gerçekleştirdiğini, bu yıl enerji tasarrufu sağlayan ürünler ve bunların elemanlarına odaklanarak, 2007 ile aynı oranda yatırım planladıklarını belirten Meinert, 700 kişi istihdam eden şirketin, önümüzdeki yıl planlanan büyümeye destek olması için bu rakamı yüzde 10 artırmayı hedeflediğini kaydetti.

Meinert, Manisa'daki fabrikada 1992 yılından bu yana hem kendi markaları hem de çeşitli diğer markalar için kombi, şofben ve parça imal ettiklerini, 2007'de 25 bin adet şofben ve 80 bin adedi Türkiye pazarına olmak üzere 203 bin kombi üretimi gerçekleştirdiklerini, konvansiyonel ürün yelpazelerini tamamen yenilemenin yanı sıra, Avrupa pazarı için yoğuşmalı kombi üretimine başladıklarını anlattı.

2008 HEDEFLERİ...

Roger Meinert, Bosch Termoteknik'in, Türkiye'de bu yıl güneş panelleri ve ısı pompaları gibi enerji tasarrufu sağlayan teknolojilere odaklanarak, karbondioksit emisyonları ve enerji tüketimi oranlarının düşürülmesindeki katkısını artırmayı ve bu teknolojilerle pazarın büyüme oranının üstünde bir büyüme hızı yakalamayı hedeflediğini bildirdi.

Meinert, Isısan Isıtma ve Klima A.Ş'nin ise 2008'de Türk tüketicilerine sunacağı yeni klima modelleri ve soğutma ürünleri ile birlikte Daikin ürün gamını genişleteceğini, Bosch Termoteknik Dış Ticaret A.Ş'nin de özellikle Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde ihracat faaliyetlerini yoğunlaştırarak ihracat rakamlarında artış sağlamayı planladığını kaydetti.

Isısan Isıtma ve Klima San A.Ş. Genel Müdürü Selman Tarmur da güneş panelleri ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji ve alternatif sistemlere daha fazla odaklanabilmek amacıyla şirket bünyesinde "Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler" biriminin kurulduğunu bildirdi.

Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler biriminin, Türkiye çapında düzenlediği etkinliklerle enerji tasarrufu sağlayan çevre dostu teknolojiler konusunda bilinirliği ve bilinci artırmayı hedeflediği kaydedildi.

Günün Önemli Haberleri