Borsada neler oluyor?

Abone ol

Türk hissesi, bonosu "al" diyenler, şimdi "sat" diyor. Piyasalardaki tedirginlik borsayı hasta edecek.

Borsadaki payları yüzde 66, bonodaki payları yüzde 20'yi bulan yabancılar, Merkez Bankası Başkanlığı atamasında yaşanan belirsizlikten endişeli.
Cumhurbaşkanı Sezer'in 'faiz bankacılığı alanındaki deneyimsizliği' gerekçesi ile Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in atama kararnamesini veto etmesi, olumlu karşılandı. Ancak başkanla ilgili belirsizlik sürüyor. Bu da yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor.

Alım önermiyor
Citibank, geçen hafta borsada işlem gören banka hisseleri için yatırımcıya yönelik "tut" tavsiyesini "sat"a çekerken, Bank of Austria Credit Anstaldt, yayınladığı raporda yatırımcılarına Türk bonolarının "ağırlığını artır" tavsiyesini, "tut" olarak değiştirdi. Merrill Lynch ise YTL ile ilgili olarak risk - getiri açısından cazibenin şimdilik YTL cinsi enstrümanları almaya yeterli olmadığı düşüncesiyle YTL cinsi enstrümanların alımını önermiyor.

Piyasa geriliyor
AKP hükümetinin bu kadar önemli bir kurumun başına gelecek kişiyi politik motivasyonla belirlemeye çalışması iç piyasayı da dalgalandırdı.
Dolar 1.350 YTL'ye yükselirken, bono faizi de yüzde 14'ün üstüne çıktı. Piyasadaki düşüşte yabancı işlemlerinin de etkili olduğu biliniyor. Özellikle son günlerde yabancılarla işlem yapan aracı kuruluşlarda para çıkışı gözleniyor.
Borsada hisse senetleri dün yüzde 2.27 değer kaybederken, İMKB-100 Endeksi de 968 puanlık düşüşle 41.742'ye geriledi.

Likidite koşulları değişiyor
Japonya'nın faiz artırım sinyali ve Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırımlara devam edeceğinin görülmesi önümüzdeki dönemde Merkez Bankası başkanlığını daha da önemli bir hale getiriyor.

25 milyar dolar girdi
Yabancıların da merkez bankası başkanlığı sürecini yakından izledikleri görülüyor. Yabancı kurumların yayınladıkları raporlara bakıldığında ise merkez bankası başkanının atama kriziyle birlikte tedirginliğin arttığı görülüyor.
Yabancılar geçen son üç yılda Türkiye'ye 25 milyar dolar kadar portföy yatırımı yaptı. Bu yatırımın altında yatan en önemli sebebin Türkiye'nin AB çıpası ve uygulanan ekonomik program olduğuna dikkat çeken yabancı bir analist, "Bürokrat atamalarında partizan seçimlerle bu sürecin kesintiye uğrayabileceğinin görülmesi yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor.
Yaklaşan seçimlerde göz önüne alındığında popülist politikalara geri dönüş yaşanır mı korkusu hakim" dedi. Raporlardaki tespitlere bakıldığında merkez bankası başkanlığı atamasının gecikmesi ve vekaleten yönetimin sürdürülmesi durumunda yabancı satışlarının daha da artmasından korkuluyor.

Başçı: Bağımsız olarak konuşmuyorum
Merkez Bankası Başkanlığı'na atanacak isim konusundaki belirsizlik sürerken, başkanlığa vekalet eden Erdem Başçı soruları yanıtlamadı. Başçı, "Konuşma yasağı mı konuldu?" yönündeki sorulara, "Hayır, bağımsız olarak konuşmuyorum" karşılığını verdi.
Dünya Bankası Enstitüsü'nce düzenlenen konferansa katılan Başçı, gazetecilerin konuşma isteğini eliyle ağzına fermuar çekme işareti yaparak reddetti.
"Konuşma yasağı mı konuldu?" sorusu üzerine Başçı, "Hayır, bağımsız olarak konuşmuyorum" dedi. Babacan da, Merkez Bankası Başkanlığı'yla ilgili soruları yanıtlamadı.
Neden konuşmadığına ilişkin soruya Babacan, "Ne açıklayacağımızdan çok, ne zaman açıklayacağımız önemli" karşılığını verdi.

Yabancı yatırım bankaları ne dedi?
Morgan Stanley
Kurum, "Türkiye Merkez Bankası'nın politize edilmesi" başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda bankaya başkan atanmasının siyasi bir savaşa dönüştüğü ve bağımsızlığı lekelenen ülkenin en önemli kurumunun idari bir çıkmaz içinde olduğu kaydedildi.

Merrill Lynch
Geçen hafta yayınladığı raporunda Merkez Bankası başkanlığı atama sürecinin itinasız yürütüldüğü ifadelerini kullandı. Hükümetin bu konuda siyasi bir tercih yapmasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini kaydeden kuruluş, her şeye rağmen Türkiye'nin temelden iyileştirilmis görünümünü bozmanın zor olduğuna vurgu yaptı.

Deutsche Bank
Hükümetin merkez bankasının başına faizsiz bankacılık yapan birisini atamaya çalışmasını anlamadığını belirtti. Kurum raporunda "Türkiye'ye dikkat, kredibilite risk altında" açıklamasını yaptı.

Bank of Austria
Bank of Austria Credit Anstaldt, yayınladığı raporda Türk bonolarının "ağırlığını artır" tavsiyesinden "tut"a çekti.

JP Morgan
Merkez Bankası'nın vekaleten yönetilmesi bankanın kredibilitesine ve bağımsızlığına gölge düşürecek en kötü senaryo olur.

Bear Stearns
Atama tam bir skandala dönüştü. Cumhurbaşkanı Sezer'in adı geçen adayların hiçbirini kabul etmeyerek bir sürpriz yapabileceğinin de altını çizdi.

Dresdner Kleinwort
Dresdner Kleinwort Wasserstein, hükümetin vetonun geleceğini bilmesine rağmen yanlış bir tercih yaptığını vurguladı.

Citibank
Türk bankalarının değerinin mevcut riskler düşünüldüğünde pahalı göründüğünü tavsiyelerinin "sat" olduğunu söyledi. Bazı Türk şirketleri içinde sat önerisinde bulundu.

Günün Önemli Haberleri