Borsada manipülasyon davası
Abone olBorsada manipülasyon davası sanıklarına 18 yıla kadar hapis istemi
Borsada manipülasyon ve spekülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen eski futbolcu Mecnur Çolak'ın da aralarında bulunduğu 26 sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mecnur Çolak, Murat İlgeç, Can Dilmener ve Yalçın Kaya ile 16 tutuksuz sanık katıldı. Davanın 5 tutuksuz sanığı ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, sanıklar Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mecnur Çolak, Murat İlgeç, Can Dilmener, Ertan Yılmaz, Hakan Mutlu, Haldun Aygün ve Mithat Kani Kahraman mahkemeye yazılı savunma sundu.
Ahmet Özgür de soruşturma aşamasında verdiği ifadesini kabul ettiğini, ancak polisteki “Hesapları Mecnur Çolak yönetiyor” şeklindeki beyanının doğru olmadığını söyledi.
Ahmet Yavuz Koç da “Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben de zarara uğradım” dedi. Diğer sanıklar da soruşturma aşamasında verdikleri ifadeleri tekrar ettiklerini bildirdiler.
MÜŞTEKİLERİN İFADELERİ
Duruşmada dinlenilen müştekilerden Mikail Koyuncu, Can Dilmener'in yanında işçi olarak çalıştığını, haberi olmadan kendisinin adına hesap açılıp borsada işlem yapıldığını belirterek, bunun üzerine kendisine yasak getirildiğini anlattı.
Songül Korkutaç da Can Dilmener'in evinde çocuk bakıcısı olarak çalıştığını ifade ederek, “Beni sigortalı yapacağını söyleyerek kimliğimi aldı. Bununla benim adıma hesap açmış ve borsada oynamış. Soruşturma sırasında banka hesaplarıma tedbir konuldu. Bankadaki 2 bin YTL paramı alamıyorum, şikayetçiyim” diye konuştu.
Şener Öncel de bir arkadaşını sanıklardan Yalçın Kaya ile tanıştırdığını, Kaya'nın bu arkadaşı üzerine hesap açıp borsada oynaması üzerine arkadaşına SPK'dan 30 bin YTL ceza geldiğini anlattı.
Bunun üzerine Yalçın Kaya ile görüştüğünü, Kaya'nın kendisinin üzerine hesap açıp alım satım yaparak zararı kapatabileceklerini söylediğini belirten Öncel, 90 bin YTL kadar parasının olduğunu, bununla hesap açtıklarını ancak soruşturma kapsamında hesaba tedbir konulduğunu ve mağdur olduğunu söyledi.
Recep Hızır da sanıklardan Ömer Bölükbaşı'nın bazı hisse senetlerinin yükseleceğini söyleyerek yaklaşık 20 kişiye alım yaptırdığını belirterek, bu alımdan 20 bin YTL zarar ettiğini kaydetti.
Nazım Gülaçar da Van'da ikamet ettiğini, bir arkadaşının vasıtasıyla Mecnur Çolak ile bağlantı kurduğunu belirterek, Çolak'ın yönlendirmesiyle aldığı hisse senetlerinden zarar ettiğini anlattı.
AVUKATLARIN TALEPLERİ
Duruşmada söz alan Mecnur Çolak'ın avukatı Ersin Tahir Yılmaz, müvekkilinin adının çıktığını, SPK ile ilgili ne olursa müvekkilinin adının akla geldiğini söyledi.
Yılmaz, “Müvekkilim daha önceki dönemde borsayla ilgilenmiştir. Kendisine yasak gelmesinin ardından da borsayla hobi olarak ilgilenmeye devam etmiştir. Daha önce de yine SPK ile ilgili bir davada tutuklandı. Yargılama sonucunda beraat etti. Bu davada da hakkındaki suçlamaların unsurları oluşmamıştır. 3.5 aydır tutukludur. Tahliyesine karar verilsin” diye konuştu.
Diğer tutuklu sanıkların avukatları da tahliye talebinde bulundular.
Ahmet Yavuz Koç'un avukatı Çetin Göksoy, müvekkilinin konulan tedbir nedeniyle iflasın eşiğine geldiğini belirterek, “Bizim bu davada mağdurlardan hiçbir farkımız yok. Tedbir kararı kaldırılsın” dedi.
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, gelmeyen sanıklar Davut Davit Eskinazi, Behçet Erdem, Aycan Ferik, Ömer Bölükbaşıoğlu ve Hakan Işın'ın zorla getirilmesine, müştekilerin hesapları ve mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
CEZA İSTEMLERİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların İMKB'de işlem gören bazı hisse senetleri üzerinde manipülatif ve spekülatif işlemler yaptıkları öne sürülüyor.
İddinanemede, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mecnur Çolak, Mirat İlgeç, Can Dilmener, Yalçın Kaya, Davit Davut Eskinazi, Behçet Erdem, Ahmet Özgür, Tanju Kanbur, Ayşegül Tuncel, Mustafa Görpeoğlu, Ertan Yılmaz, Hakan Mutlu, Cihan Sütşurup, Aycan Ferik, Ahmet Yavuz Koç, Halit Kadir Acartürk, Hakan Buharalı, Sinan İyik ve Hasan Ütebay'ın “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “kamu kurum ve kuruluşu aracı kılarak nitelikli dolandırıcılık” ve “Karaparanın Aklanmasına Dair Kanun'a muhalefet” suçlarından 6 ile 18'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
İddianamede, Ömer Bölükbaşıoglu, Ragıp Arsan, Agah Şevket Aksoy, Haldun Aygün, Mithat Kani Kahraman ve Hakan Işın'ın da “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak”, “kamu kurum ve kuruluşu aracı kılarak nitelikli dolandırıcılık” ve “Karaparanın Aklanmasına Dair Kanun'a muhalefet” suçlarından 5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.