Borcunu ödemeyene temiz kağıdı yok!

Abone ol

Torba Yasa'yla yeniden yapılandırılan borçların ödemelerini zamamında yapanlar 'vergi borcu yoktur' yazısı alabilecekler

Torba Yasa kapsamında borçları taksitlendirilen vatandaşlar taksitlerini düzenli ödemeleri halinde 'Vergi borcu yoktur' yazısı alabilecekler. Borç ödemelerini aksatanların ise bu yazıyı almaları engellenecek. Borçların ödenmesi için kredi kartına taksit imkanı da yapılacak.

Yürürlüğü giren ve Torba Kanun olarak adlandırılan alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik yasayı değerlendiren Finans Denetim Yönetim Kurulu Başkanı ve Gelirler Kontrolörleri Vakfı Başkanı İbrahim Türkiş, ödemelerin taksitlendirme yapılarak kredi kartı ile yapılabileceğini belirterek kritik konulardaki görüşlerini şöyle özetledi:

1 - Mükellefler ya da borçlular yasadan yararlanabilmek için nasıl başvuru yapacaklar? Bu konuda yasada açık bir düzenleme olmamakla birlikte genel esasın yazılı başvuru olduğunu söyleyebiliriz. Sürekli mükellefiyet kapsamında işlemlere bağlı olarak yapılacak matrah artırımlarının elektronik ortamda yapacakları bildirimler ile yapılacağını düşünüyorum. Alacakların yapılandırılması ve dava kapsamındaki işlemlerde ise mutlak surette yazılı başvuru olması gerekeceğini ifade edebilirim.

SAHTE BELGE DÜZENLEYEN DE YARARLANACAK

2 - Alacaklarını yapılandıran mükellefler belli işlemleri yapabilmek için "vergi borcu yoktur" yazısı alabilecekler mi? 6111 sayılı Kanun'a göre başvuruda bulunan ve borçları kanuna göre taksitlendirilen mükellefler tarafından, vergi borçlarının olup olmadığına dair yazı istenilmesi halinde taksitlendirme ihlal edilmediği sürece vergi dairelerince, vadesi geçmiş borcun bulunmadığına dair yazı verilecektir.

3 - Sahte ve yanıltıcı belge düzenleme ve kullanma fiili nedeniyle haklarında rapor yazılan ve bu nedenle vergi borcu olan mükellefler, bu borçlarını kanun kapsamında yapılandırabilecekler mi? Evet. Vergi borcunu ödeme noktasında işlenilen hiçbir vergi suçunun kanun kapsamının dışında kalması söz konusu değil. V.U.K.'nın 359. Maddesi'nin
6. fıkrasındaki defter ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yaprak koyanlar ile hiç koymayanlar veya defter ve belgelerin asıl ve suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler ile ilgili olarak yalnızca yasanın matrah artırımı ile ilgili hükümlerinden yararlanamayacakları yönünde düzenleme bulunmaktadır.

DEVREDEN KDV'YE DİKKAT

4 - Devreden KDV ile ilgili sınırlandırma var mıdır? Kanun maddesinin 6'ncı fıkrasına göre; artırım talebinde bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırım talebinde bulunulan dönemler için "sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi" yönünden vergi incelemesi yapılabilir.

5 - Matrah artırımı yapan mükellefler, artırdıkları matrah sonucu çıkan borcu ödemezler ise vergi incelemesi yapılmama hakkından yararlanabilecekler mi? Evet matrah artırımı şartları ihlal edilmiş sayılmayacak ve yine artırım yapılan dönemlerle ilgili inceleme yapılamayacak. Ancak ödenmeyen tutarların 6183 sayılı Kanuna göre belirlenmiş gecikme zammının bir kat fazlası olarak belirlenecek geç ödeme zammı ile tahsiline devam olunacak.

Günün Önemli Haberleri