Bor madeninden tüy dökücü yaptık!
Abone olNanoteknoloji kullanılarak, bor madeninin kozmetik sektöründe de kullanılmasına olanak sağlandı.
Yerli bir teknoloji firması nanoteknolojiyi kullanarak, bor madeninin savunma, enerji ve otomotiv sanayinin ardından kozmetik sektöründe de kullanılmasını sağladı
Firma, dünyada bir ilki başararak, kozmetik sektörüne yönelik nano borvit teknolojisiyle tüy dökücü ve güneş koruyucu kremler üretti
BİLGİ NOTU BOR İLE İLGİLİ BİLMEDİKLERİNİZ Bor, periyodik cetvel üzerinde B simgesiyle gösterilen, ısıya dayanaklı, sert bir yapıya sahip elementtir. Özellikle son on yılda adını sıkça duyduğumuz bu element, aslında 4000 yıl öncesinde ilk olarak Tibet’te kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Sümerler ve Hititler bu elementi altın ve gümüş işçiliğinde kullanırken, Eski Mısırlılar mumyalama işlemlerinde, Romalılar cam yapımında, Eski Yunanlılar temizlikte ve Araplar ilaç yapımında kullanmışlardır. Bor elementi 2300 C ‘de erirken, 2500 C ‘de kaynamaktadır ve doğada yaklaşık olarak 230 çeşidi bulunmaktadır. Doğada serbest olarak değil, tuz şeklinde ve diğer elementlerle bileşik olarak bulunur. EN ÖNEMLİ KAYNAKLAR NERELERDE? Dünya üzerinde en önemli kaynakları Rusya, Abd ve Türkiye’de bulunan bu element, askeriyeden bilgisayar sistemlerine, inşaat sektöründen otomobil sektörüne kadar 400 ‘ü aşkın alanda kullanılmaktadır. TÜRKİYE'DE HANGİ İLLERDE BOR VAR? Türkiye bor madenlerinin %72′sine sahiptir. Fakat üretim ve ihracat oranı düşük olduğu için ülkemize getirisi pek fazla değildir. Türkiyede bulunan başlıca bor yatakları, Balıkesir, Kütahya, Bursa ve Eskişehir’de bulunmaktadır ve Bor madenlerini işletmek için Kırka (Eskişehir), Emet (Kütahya), Bigadiç (Balıkesir), ve Kestelek (Kütahya)’te tesisler bulunmaktadır. |
FHM Nanoteknoloji Akdemisi Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, yaptığı açıklamada, dünya çapındaki rezervlerinin büyük çoğunluğunün (yüzde 79 boraks) Türkiye'de olduğundan ülkenin geleceğinin bor madenlerinde şekilleneceğini söyledi.
DÜNYADA İLK
Devlet kurumları ve üniversitelerle işbirliği içerisinde bazı projelerde çalıştıklarını dile getiren Arvas, kozmetik sektörüne yönelik nano borvit teknolojisiyle tüy dökücü ve güneş koruyucu kremler ürettiklerini ifade etti. Arvas, bunun dünyada ilk olduğunu vurguladı.
*"Bor elmas kristalleri, inört malzeme içermesi nedeniyle dermatolojide derinin daha canlı kalması, cildin hava alması ve daha uzun süre etkisini sürdürmesini sağlıyor"
*"Bu kristaller, güneş ışınlarında bulunan radyasyonun etkisini azaltıyor ve cildi radyasyona karşı da koruyor"
4-5 DAKİKADA SONUÇ VERİYOR
BÜTÜN TÜYLER DÖKÜLÜYOR
Arvas, kadın ve erkeklerin kullanabileceği kremin 4 ila 5 dakika arasında sonuç verdiğine dikkati çekerek, "Nano borvit teknolojisiyle üretilen krem, ilgili bölgeye sürüldüğü ve 4-5 dakika beklendikten sonra suyla yıkanmakta ve bütün tüyler dökülmektedir. Cilt için hiçbir yan etkisi bulunmayan bu teknolojiye, Türk markası olarak dünyaya distribütörlükler vererek ülkemiz temsil edilecek" diye konuştu.
SAÇ TELİNİN 100 BİNDE 1'İ ORANINDA
Özel ürettikleri 5 ila 50 nanometre büyüklüğündeki bor elmas kristallerinin, bir saç telinin 100 binde 1 oranında olduğuna işaret eden Arvas, bu kristallerin, inört malzeme içermesi nedeniyle dermatolojide derinin daha canlı kalması, cildin hava alması ve daha uzun süre etkisini sürdürmesini sağladığını savundu.
YANMA VE TAHRİŞ DE YAPMIYOR
Nano bor elmas kristalleri sayesinde, ciltte yanma, tahriş etme gibi birçok olumsuz etkiyi nano borvit teknolojisiyle giderdiklerini belirten Arvas, şöyle devam etti:
"Dermatoloji alanında nano borvit teknolojisiyle üretilen yüzde 100 Türk ürünlerinin, dünya pazarında ülkemizin tanıtımına ciddi katkılar sağlayacak ve bor madenlerinin önemini ortaya koyacaktır. Nanoteknoloji Akdemisi olarak bor elmas kristallerinden cilt sıkılaştırıcı, güneş ışınlarına karşı cildi koruyucu, kas sıkılaştırıcı gibi çalışmalarımız da Ar-Ge olarak devam etmektedir."
PEKİ UZMANLAR NE DİYOR?
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde doktora yapan Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, borun, bitkilerin ardından insan sağlığı üzerindeki etkilerinin de yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya çıktığını ifade etti.
Borun, hücre zarının yapısı ve özelliklerini koruma, mineraller ve D vitamini metabolizmasında, steroid hormonlarının düzenlenmesinde ve zihinsel fonksiyonların desteklenmesinde önemli rol oynadığını anlatan Ünüsan, "Bilimsel araştırmalar ışığında borun nitrit kozmetik ürünlerinde kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır" dedi.