Bonzai 90 kat kuvvetli bağımlılık yapar

Abone ol

AMATEM Kliniği Uzman Doktor Elif Mutlu kullanımı sonucu birçok hastalığa ve ölüme sebep olan Bonzai nedeniyle son bir ayda kliniğe 6 bin kiş...

AMATEM Kliniği Uzman Doktor Elif Mutlu kullanımı sonucu birçok hastalığa ve ölüme sebep olan Bonzai nedeniyle son bir ayda kliniğe 6 bin kişinin tedavi olmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Psikiyatri çalışanları dışında genel hastanelerin acil servislerinde bonzai kullanıcılarıyla çeşitli zorlukların da yaşandığını öne süren Mutlu, “Psikiyatri çalışanları dışında genel hastanelerin acil servislerin de hatta bazen aile hekimleri de bonzai kullanıcılarıyla ve son derece zor durumlar ile karşılaşabiliyor. Aslında bunun için araştırmaların biraz ilerlemesi ve bizim aramızda bir protokol oluşturmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği bonzai maddesinin kullanımına ilişkin ve tedavi olmak amacıyla başvuruda bulunanları rakamlarla değerlendirdi. Klinikte görevli Uzman Psikiyatrist Elif Mutlu Türkiye de 2009 yılından beri karşılaşılan bonzainin özellikle 18 ve 30 yaş arasında daha yoğun kullanıldığını madde kullanım yaşının da 13-14 yaş grubuna kadar düştüğünü belirtti.

SON 2 YILDA ARTIŞ YAŞANDI
Araştırmalara göre son iki yılda bonzai kullanıcı sayısında artış yaşandığını söyleyen Psikiyatrist Mutlu konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bizim gözlemimizde Bonzai kullanımının toplumda daha fazla yaygınlaştığı yönünün de 2009 yılından beri biz bu madde kullanıcılar ile karşılaşıyoruz. Ancak son 2 yılda çok fazla bir artış olduğunu gözlemliyoruz bize başvuran hastaların içinde Bonzaiyi bırakmak için başvuran hastalarımız da var. Bu metobilitleri sıradan testlerle tespit etmemiz çok kolay değildi. İdrar testlerin de ya da vücut sıvılarından yapılan doku testlerin de çok kolay saptanamaması kullanımın artmasına yol açtı diye biliriz. Bizim ülkemiz de 2011 yılında yasaklandı. 2011’e kadar internetten ya da çeşitli şekillerde temin edilebiliyordu. Ve bir şekilde madde kullanıcılar arasında şöhret edildi. Dolayısıyla yasal uygulamaların biraz gecikmesi maddenin yaygınlaşmasında etkili oldu.”

EN ÇOK KULLANICI İSTANBUL’DA
Türkiye’de Bonzai kullanımını il bazında değerlendiren Psikiyatrist Mutlu ilk sırada İstanbul’un yer aldığını açıklayarak, “ İstanbul bütün maddeler için aslında araştırmalarda kullanım yerinin, en yüksek olduğu yer gibi gözüküyor. Bizim gözlemimizde bu yönde. Hastalarımızın çoğu zaten İstanbul’dan geliyor. Son bir ay içinde bizim taramalarla ve üzerinde araştırma yaptığımız 6 bin kadar hastamız var” diye konuştu.

FARKLI BRANŞLARLA PROTOKOL YAPILMALI
Şiddetli bağımlılık etkisi olan Bonzai kullanımının kalp, böbrek, karaciğer gibi birçok organ üzerinde zararı olduğunu ifade eden Mutlu konuşmasına şu sözler ile devam etti;“ Bonzai yüksek derecede bağımlılık yapıcı bir madde. Aynı zamanda vücut üzerine son derece toksit etkileri var. Bonzai kullanımına bağlı, kalp krizi, kalp yetmezliği, bir takım dolaşım problemleri, böbrek yetmezliği hatta Bonzaiye ilişkilendirilen ölüm vakalarından haberdarız. Bunun dışında biz şizofreniye benzer bir takım psikoz tablolarıyla karşılaşıyoruz. Üstelik bu bazen kalıcı hale gelebiliyor. Çok ciddi dehşetler, panikler, saldırganlık hatta intihara götürecek kadar etkili sıkıntılar görüyoruz. Bonzai kullanan bir kişinin madde kullandığı sıra da karar verme mekanizması gerçeği değerlendirme yetisi büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Psikiyatri çalışanları dışında genel hastanelerin acil servislerin de hatta bazen aile hekimleri de bonzai kullanıcılarıyla ve son derece zor durumlar ile karşılaşabiliyor. Aslında bunun için araştırmaların biraz ilerlemesi ve bizim aramızda bir protokol oluşturmamız gerekiyor çünkü bonzai çok yönlü etkili olan bir madde. Farklı branş çalışanları olarak aslında bizim birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var” dedi.

BONZAİ NEDİR?
Uyuşturucu madde kullanım yaşının gün geçtikçe düşmesi akıllara ‘neden insanlar madde kullanmaya yönelir?’ sorusuna ise Psikiyatrist Mutlu şu sözlerle yanıt verdi: “Yeni bir madde denemek olabilir, kullandığı maddeyi temin edememek olabilir ya da kullandığı yeni şeyin ne olduğunu bilememek de madde kullanım nedeni arasında sıralanabilir.”
Bitkilerin üzerine püskürtülerek bitkisel bir ürün olarak satılan Bonzai laboratuvarda sentezlenerek elde edilen kimyasal maddelerden oluştuğunu açıklayan Mutlu; “Bonzai denen madde gurubu aslında tek bir madde değil. Muhtemelen 20 den fazla sentetik çeşidi var ve bunların hepsinin farklı etkileri olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri