Bolu'daki daprem öncü mü?
Abone olDeprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen depremlerle ilgili rahatlatan açıklama yaptı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu,
merkez üssü Bolu'nun Ulumescit köyü yakınları olan 4,8
büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Elimizde, bu depremden sonra daha
büyük bir deprem olacak' diye konuşabileceğimiz bir veri yok. Bu
depremlere 'öncü' diyemeyiz'' dedi.
Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya, Düzce ve Bolu arasındaki bölgede deprem beklemediklerini ancak her zaman risk olduğunu söyledi.
Gündoğdu, şöyle devam etti:
"Artçılar tek hat üzerinde olmadı. Elimizde, 'bu depremden sonra daha büyük bir deprem olacak' diye konuşabileceğimiz bir veri yok. Bu depremlere 'öncü' diyemeyiz. Derseniz, alınacak tedbirler var. Devletin de oluşturması gereken tedbirler var. Bolu halkı depremleri yaşadığı için önceki akşamki sarsıntıda panik oldu. Bunlar normal şeyler ancak hala alışamadık. Teknolojik açıdan baktığımızda ortadan geçen fay var. Bu fayın ayaklarıyla dolaylı bir durum da var. Bazı arkadaşların açıklamaları var. Onlar bu işleri bilmiyor.
Yapılanların ne olduğu hakkında bilgileri yok. Kendilerinin de
olduğu panellerde bunları anlattık ama bilmeden konuşuyorlar.
Birbirine bağlı depremler bunlar. Bu konuda ve yapılanlar hakkında
bilginiz ve fikriniz yoksa, aklınıza geleni söylersiniz. İnsanları
telaşa sokmanın manası yok. Bunlar bildiğimiz şeyler,
bildiklerimizi söylüyoruz.''
- ''Depremin şiddeti fazla oldukça etkisi de artacaktır''
Gündoğdu, Bolu ve Adapazarı'nda çöküntü beklemediklerini dile getirdi.
"Hendek hattında olan bir sürü deprem var" diyen Gündoğdu, "O bölgede 5-6 şiddetinde deprem olması çok normal. Depremler bir tek hat üzerinde olmuyor. Düzce ise ikinci fay üzerinde. Bolu'da olan bu tarz bir depremdi. Hep ara faya doğru değişimler, gelişmeler, ara depremler oluyor. Bu, bizim için çok sürpriz değil. Bunun gereklerini yapmak önemli. Valilik ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bu konularda çalışma yapıyordur. 'Mutlaka olacak' diyemeyiz ancak deprem beklenen bir olaydır " ifadesini kullandı.
Bolu'da da deprem riski olduğunu, etkilerinin azaltılması için öncelikle okullar ve hastanelerin onarılması gerektiğine dikkati çeken Gündoğdu, "Bolu'daki risk, çevre illeri de etkileyecektir. Önceki gece deprem çevre illerde hissedildi ve paniğe neden oldu. Depremin şiddeti fazla oldukça etkisi de artacaktır. Bolu, depreme alışık olduğu için diğer illere nazaran binaları daha sağlıklı ancak Düzce'de gözden kaçan binalar varsa, tekrar kontrol edilse iyi olur" şeklinde konuştu.