Boko Haram: Kızları biz kaçırdık, köle olarak satacağız
Abone olNijerya'da yaklaşık 200 kız öğrencinin kaçırılmasıını radikal İslamcı Boko Haram örgütü üstlendi. Örgüt, kızları köle olarak satacaklarını açıkladı.
Nijerya'da kız öğrencilerin kaçırılmasını radikal İslamcı Boko Haram örgütü üstlendi.
Örgüt, kızları köle olarak satacaklarını açıkladı.
200 civarında kız öğrenci üç hafta önce Borno eyaletindeki okullarından kaçırılmışlardı.
Sabah saatlerinde açıklama yapan Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, kaçırılan 200'ü aşkın kız çocuğunun nereye götürüldüğünü henüz tespit edemediklerini söylemişti.
Boko Haram örgütünün lideri Ebubekir Şekau, AFP haber ajansının ele geçirdiği görüntülerde kaçırma eylemini üstlendi.
Boko Haram 'Batı eğitimi haramdır' anlamına geliyor.
Boko Haram, bu yıl ülkenin kuzey doğusundaki üç eyalette düzenlediği saldırılarla 1500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.
Nijerya ordusu ile Boko Haram arasında çatışmalar dört yıldır devam ediyor.
Kadın hakları savuncusuna gözaltı
Öte yandan kız çocukların kaçırılmasıyla ilgili gösteriler düzenleyen kadın hakları savuncusu Naomi Mutah'ın cumhurbaşkanının eşinin talimatıyla gözaltına alındığı belirtiliyor.
Arkadaşları Mutah’ın cumhurbaşkanının eşi Patience Jonathan'ın düzenlediği toplantıya katıldığını ve buradan alınıp polis merkezine götürüldüğünü söylüyor.
Mutah'ın kaçırılan kızların aileleri tarafından toplantıya gönderilmesinin Jonathan'ı öfkelendirdiği belirtiliyor.
Uzmanlar Mutah'ın güçlü bir politik kişilik olarak dikkat çektiğine işaret ediyor.
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, askeri birliklerin karadan ve havadan yürüttüğü arama çalışmalarına karşın kız çocuklarının yerlerinin tespit edilemediğini açıkladı.
Kız çocukların kaçırılmasından bu yana ilk kez bir açıklama yapan Jonathan Nijerya halkına seslenirken, "Size söz veriyorum, kızlarımız her nerede olursa olsun onları bulacağız" dedi.
Nijerya'nın başkenti Abuja'daki BBC muhabiri Will Ross ise, kaçırılan çocuklarların uzun araç konvoylarıyla taşındığına dair bilgiler aldıklarını belirtiyor ve arama çalışmalarının sonuçsuz kalmasının oldukça ilginç olduğunu ifade ediyor.
Özellikle Nijerya'nın kuzeyindeki bazı bölgelerde hükümet otoritesinin tamamen kaybolmuş olmasından şüpheleniliyor.
Hükümetin çocukların serbest bırakılması için Boko Haram ile müzakerelere başladığı iddia ediliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Jonathan, bu iddiaları yalanladı ve "Boko Haram ile konuşmak dahi imkânsız" dedi.
Jonathan, yardım için uluslararası güçlerle de temasa geçtiklerini belirterek "Bize yardım edebileceğini düşündüğümüz ülkelerle görüşüyoruz. Bunların başında da ABD geliyor. Başkan Obama ile en az iki kez görüştüm" dedi.