Boğazın altında 10 gün yaşamak mümkün

Abone ol

Asya ile Avrupa'yı denizin 40 metre altından birbirine bağlayacak Marmaray projesi sona yaklaşıyor.

Toplam 11 tüple oluşturulan dev tünel iki kıtayı birleştirdi. Artık Avrupa Yakası'na deniz altından çıkışı sağlayacak sonuncu tüpün su sızdırmaz çelik eklemleri kesiliyor.

Türk ve Japon mühendislerin heyecanına Zaman da şahitlik etti. Şimdi geçit kenarları için planlanan yürüme yolları yapılıyor.

Dünyadaki sayılı deniz altı tüp geçiş projelerinden olan Marmaray'da deniz seviyesinden 60 metre altında bambaşka bir dünya var. Kesim ve kaynak işlerinin yapıldığı tüp tünelde, rayların ve elektromekanik işlerin ön hazırlığı ve son ölçümleri sürüyor. 11 ayrı tüpün betonlama tekniği ile birbirine eklenmesi işleminin yüzde 80'i bitmiş durumda. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, projenin Anadolu yakası kısmının büyük bölümü sonuçlandırıldı. Ancak Avrupa yakasında arkeolojik buluntular sebebi ile çalışmalar yavaş ilerliyor. Tüp geçitlerin iç dizaynı tamamlanmak üzere. Tüplerin üzeri de gemi çapalarından ve muhtemel kazalardan korunmak için taşlar ve mermer parçaları ile korumaya alındı. Bu çalışma Japon Kanyu gemisi tarafından yürütülüyor. Uzun ve çapraz kolları ile Boğaz'dan geçerken herkesin dikkatini çeken Kanyu gemisi ile tüplerin üzeri önce ince-kalın taş ardından da mermer taş katmanı ile 10 metre yüksekliğinde korumaya alındı. Deniz tabanında akıntı sıfıra yakın olduğu için taşların dağılma ihtimali bulunmuyor.

Asrın projesi olarak nitelenen Marmaray'ın Türk mühendisleri, gelecek için oldukça iddialı. Bir yıldır bu projede çalışan Türk mühendislerden Sercan Öztürk, "Beyin olarak kimseden geri değiliz. Japonların avantajı teknoloji ve finansman." diyor. Harita mühendisi olarak çalışan ve tüp geçitlere döşenecek raylar için kesitler hazırlayan Tayfun Karakaya da Türkiye'nin kendi kendine yeteceği kanaatinde. Ancak iş disiplini ve iş güvenliği konusunda Japonlardan öğrenilecek teknik ve modeller olduğunun altını çiziyor. Marmaray ile Avrupa yakasındaki Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçeleri 76 kilometrelik banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlanacak. İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren de aynı güzergahı kullanacak. Tüp geçiş, kıtaların altında 1387 metreyi birleştiriyor. Bu çizgi üzerinde 3 yer altı 36 yer üstü olmak üzere 39 istasyon bulunacak. Proje, İstanbul'un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesini amaçlıyor. İstanbullulara kolay bir ulaşım imkânı sunacak Marmaray, kentin doğal tarihî özelliklerinin korunabilmesi için yüksek kapasiteli elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen bir proje olarak biliniyor.

Acil odada 10 gün yaşamak mümkün

Batırma tünellerin ilk acil durum odası Marmaray projesi çerçevesinde tasarlandı. Bu oda, tüp geçitteki muhtemel su baskınında özel donanımlı ve basınca dayanıklı kapının kapatılması ile özerk bir yapıya dönüşüyor. Odada dünya ile irtibatsız 10 gün yaşamak mümkün. İçersinde peksimet bisküvilerinden içecek suyuna, el fenerlerinden, yangın tüpüne, ilk yardım çantasından, dinamolu-şarjlı el lambalarına, tuvaletinden havalandırmasına kadar insan yaşamı için gerekli olan her şey hazır bulunduruluyor. (Hakan Bayraktar/Zaman)

Günün Önemli Haberleri