Boğazda 3. köprüye protesto

Abone ol

İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan üçüncü köprü çeşitli sivil toplum örgütlerince '3. köprü İstanbul'a ihanettir' sloganlarıyla protesto edildi

İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan üçüncü köprü, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerince Sarıyer'de protesto edildi.

Orman Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve ''Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu''nun aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, Çayırbaşı'nda toplandı.

''Barışa Pedal'' adlı bisiklet grubu üyeleri de bisikletlerine astıkları bayraklarla protestoya destek verdi.

Gruptakiler, ''Üçüncü köprü cinayettir'', ''Üçüncü köprüyü yaptırmayalım'' yazılı pankartlarla Çayırbaşı'ndan Sarıyer Meydanı'na yürüdü.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, burada yaptığı konuşmada, birinci köprünün adının ''çevre yolu'' olduğunu ve o çevre yolunun şimdi kentin merkezi haline geldiğini belirtti.

İkinci köprünün adının ise ''TEM'' olduğunu, bu köprünün de kentin merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Soysal, ikinci köprü nedeniyle yeni yapılaşmaların oluştuğunu kaydetti.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ İSTANBUL'A İHANETTİR

Üçüncü köprü yapıldığında o bölgede ''talan olacağını'' öne süren Soysal, ''Üçüncü köprü, İstanbul'a ihanet köprüsüdür'' dedi.

İstanbul'da bir süre önce suya zam yapıldığını hatırlatan Soysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Niye zam yapılıyor? Çünkü 24 bin 500 adet kaçak yapılaşmanın altına imza atsın, dere yataklarını açsın. Niye Melen suyuna ihtiyaç duydun? Çünkü İstanbul'un su havzalarını yok ettin. İstanbul'da ulaşım, trafik sorunu var. Çünkü İstanbul'da plan tadilatları var. Kentin yoğun bölgelerine koca koca binalar dikiyorlar, kurum ve kuruluşların olumsuz görüşlerine rağmen... İstanbul, asla rant kenti olmamalıdır.''

''Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu'' adına açıklama yapan Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok da üçüncü boğaz köprüsünün Marmaray'ın fizibilite raporlarında bile gereksiz görüldüğünü ileri sürdü.

Üçüncü köprünün yeniden gündeme gelmesinin yap-işlet-devret yöntemiyle ''köprü rantı''nı bekleyen çevrelerin amaçlarına ulaşmak istediğini gösterdiğini iddia eden Sertok, şöyle konuştu:

''Yeri bile kesin olmadan uygun görülen sözde köprü projesindeki kara yolu ve demir yolu önerisinin bilimsel ve gerçekçi olabilmesi için, Avrupa ve Asya yakalarındaki demir yolu sistemlerinin yeni köprü güzergahına göre yeniden planlanması gerekiyor.

Bu çalışma ise 30 yıldır ancak Marmaray için gerçekleştirilebildi. Üçüncü köprü ve kent içi oto tünelleri hiçbir plana, SİT kararlarına, yasalara, uluslararası sözleşmelere uygun olmadığı için hiçbir plana işlenememektedir. Göztepe ile 4. Levent arası bir metronun maliyeti 450 milyon dolarken üçüncü köprünün çevre yolları ve viyadükleri ile maliyeti en az 900 milyon dolar olacaktır.''

Günün Önemli Haberleri