Boğaz geçişleri tehdit ediyor
Abone olBağcılar'da öğrenciler Boğaz'dan geçişinin çevreye olumsuz etkilerini tartıştı.
Bağcılar Belediyesi Çevre Kulübü tarafından düzenlenen "8.Çevre Şurası" na katılan liseli öğrenciler, başta nükleer enerjinin, sanayileşmenin ve yük taşıyan gemilerin Boğaz'dan geçişinin çevreye, kente verdiği olumsuz etkilerini tartıştı.
Yaklaşık bin öğrencinin katıldığı şuraya Bağcılar Kaymakamı İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş ve veliler katıldı. Bağcılar Halk Sarayında yapılan Şura, İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Çağırıcı: "150 bin öğrenciye çevre broşürü dağıttık"
Açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamanın her insanın temel hakkı olduğuna işaret ederek, yerel yöneticiler olarak, her yıl vatandaşların, öğrencilerin çevre bilinicinin oluşması için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi. Çevre şuralarının da bu etkinliklerden biri olduğunu belirten Çağırıcı, ilçede bulunan 150 bin öğrenciye broşür dağıttıklarını ve bu broşürde onlara çevreye sahip çıkmaları, çevreyi kirletenleri uyarmaları çağrısında bulunduklarını söyledi. Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş ve Kaymakam İrfan Balkanlıoğlu'nun konuşmalarının ardından ise, çeşitli okullardan katılan öğrenciler hazırlamış oldukları çalışmaları sundular.
Öğrenciler: "Nükleer enerji tartışmaları sonuçlanmalı. Cahil fabrika patronları geleceğimizle oynuyor. Gemi geçişleri İstanbul'umuzu tehdit ediyor."
Nükleer enerjinin olumlu, olumsuz tartışmalarının devam ettiğini, Çernobil, nükleer silah gibi tehlikeler taşıdığını ancak, gerektiği gibi, doğru amaçlarda kullanılırsa nükleer enerji santrallerinin faydaları olabileceğini belirten öğrenciler, 12 bini kayıtlı olmak üzere 30 bine ulaşan sanayi tesisi olan ve Türkiye'deki sanayinin yüzde 70'ne yakınını barındıran İstanbulumuzun bu yükü taşıyamadağını, İzmit taraflarına taşınılması gerektiğini, başta fabrika patronları ve çalışanlarının ciddi bir çevre eğitiminden geçilmesi gerektiğini söylediler.
Yine, batık gemiler ve boğazdaki gemi geçişleri ile ilgili bir çalışma hazırlayan öğrenciler, İstanbul7un en zor su yollarına sahip şehirlerden biri olduğunu, Karadeniz'den gelen bir geminin Marmara Denizi'ne ulaşıncaya kadar 12 kez rota değiştirmek zorunda kaldığnıı, her yıl boğazdan 50 bin geminin geçtiğini, kaza riskinin oldukça fazla olduğunu ve bunu sık sık yaşadıklarını söylediler. Boğazlardan geçen gemilerin taşıdığı tehlikeli yük miktarının 144 milyon ton olduğuna işaret eden öğrenciler, bu geçişlerin İstanbul'u her geçen gün daha ciddi manada tehdit ettiğini belirttiler.