Böcekler ormanı yiyip bitirdi

Abone ol

Köknar böcekleri ağaçların katili.. Karabük'te ormana verdikleri zarar akıllara durgunluk veren boyutta..

Karabük'te, ağaçların kurumasına yol açan köknar böceklerinin ormana verdiği zararlar helikopterle denetlendi.

Böcekler nedeniyle yaprakları kızardığı için havadan kolaylıkla belirlenebilen zarar görmüş 40 bin civarında ağacın kesilmesine karar verildi.


Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, Karabük'te kurulu orman kooperatiflerinin başkan ve yöneticileriyle Cemaller köyünde konuşlandırılan yangın söndürme helikopterine binerek kentteki ormanlık alanlarda köknar böceklerinin ağaçlara verdiği zararların belirlenmesi çalışmasına katıldı.

Köknar böceklerinin verdiği zarardan kurumaya yüz tutarak yaprak renkleri yeşilden kızıla dönmeye başlayan ağaçları tespit edip kesimi konusunda orman kooperatifi yetkililerine bilgiler veren Ünver, zararlı böceklerle mücadele yöntemlerini de anlattı.

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havadan gözetlenen ormanların köknar böceklerinin tehdidi altında olduğunun bir kez daha görüldüğünü, zarar gören ağaçların bir an önce kesilerek kabuklarının kış gelmeden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Böceklerle mekanik, teknik ve biyolojik yöntemlerle mücadele ettiklerini, kimyasal ilaç kullanmadıklarına dikkati çeken Ünver, şöyle konuştu:

''Havadan da gözlemlediğimiz alanlardaki ağaçları üretime vererek keseceğiz. Bu zararlı böcekleri de yerinde imha edeceğiz. Başka ağaçlara ulaşmasını önleyeceğiz. Ormanlarda bu yıl 60 bin civarında ağacın kesilmesine yol açan böceklerle, laboratuvarda üretilen yırtıcı özelliği bulunan 1500 böcek ve tuzaklarla mücadele ediyoruz. Bu kapsamda 400 feromon tuzak kurduk. Feromon, bir böcek türünün haberleşmede kullandıkları koku, böcekler arasında kimyasal konuşma dilidir. Ağaçlara kurulan tuzaklar, çevreye dişi böcek kokusu yayarak gelen böcekleri hapsedip ölümlerine neden oluyor. Ancak, kış şartlarında yararlı böcek üretemiyoruz. Bu nedenle acilen bu ağaçların tespitini yerden ve havadan yaptık. Belirlenen 40 bin ağacın kesim işi gerçekleştirilecek. ''

KABUKLARA GİZLENİYORLAR

Ünver, ağaç kabuğunun altına gizlenen büyük ve küçük köknar kabuk böceklerinin dolaşım sistemini yok ettiği ağacın kurumasına yol açtığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Mücadele kapsamında kuruyan ve kurumaya yüz tutan ağaçların kabukları çıkarılarak yakılıyor. İçindeki böcekler de imha ediliyor. Böcekli kabuklardan temizlenen bu ağaçları ekonomiye kazandırmak için depolarımıza kaldırıyoruz. Köknar ağaçlarının bol bulunduğu ormanları sürekli denetim altında tutarak mücadelemizi sürdüreceğiz.''

Günün Önemli Haberleri