Böbrek taşı belirtileri neler böbrek taşına ne iyi gelir her 11 kişiden birinde görülüyor
Abone olToplumda her 11 kişiden birinde görülen böbrek taşı hayat kalitesini olumsuz etkiliyor. Böbrek taşı neden olur? Tedavisi nasıldır? Merak ettiğiniz soruların yanıtları haberimizin devamında.
Kanda bulunan bazı mineraller böbreklerden atılırken idrarda
belli bir çözünürlükte denge halinde çözünmüş halde bulunuyorlar.
Ancak çeşitli nedenlerle kristallerin çözünürlüğünün azalması ve
birikmesine bağlı olarak böbrek içinde yer alan odacık benzeri
toplayıcı sistemlerde kristaller çöküyor ve böbrek taşını
oluşturuyor. Böbrek taşı, şiddetli ağrılarla yaşam kalitesini
düşürüyor. İşte böbrek taşıyla ilgili bilinmesi gereken tüm
bilgiler...
Böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Böbrek taşı olan hastalarda en sık görülen şikayet ağrıdır. Bazı hastalarda ağrı fark edilmeyecek kadar hafif düzeydeyken, bazılarında son derece şiddetli olabiliyor. Böbrek taşlarından kaynaklanan ağrılar genelde aralıklarla kendini gösterip kaybolan ağrılar şeklinde görülüyor. Hastalar ağrıyı genellikle “yan ağrısı” olarak tarif ediyor. Bu ağrı dışında, böbrek taşlarının belirtileri şunlardır:
- İdrarda kan, idrar yaparken ağrı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Sık idrara çıkma
- Az miktarlarda idrar yapma veya idrar yapma zorluğu
- Ateş ve titreme
Böbrek taşı tedavisi nasıl olur?
Tedavinin şekli hastanın taşa bağlı olan ağrısının şiddeti, taşın böbrekte herhangi bir hasara sebep olup olmaması ve böbrek fonksiyonlarını bozup bozmamasına göre belirleniyor.
Sık tekrarlayan böbrek taşlarında, bu taşlara sebep olan altta yatan nedenin tespit edilmesi tedavide önem taşıyor. Bunun için özellikle detaylı laboratuvar testleri yapılması, kanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, ürik asit, D vitamini ve parathormon düzeylerine bakılması gerekebiliyor.
Hastanın idrar pH’sının, idrarda sistin, ürik asit, oksalat düzeylerinin incelenmesi ve altta yatabilecek metabolik ya da hormonal bir neden tespit edilirse bunların tedavi edilmesi böbrek taşlarının tedavisinde ve önlenmesinde önem taşıyor.
Böbrekte veya idrar yollarında var olabilecek yapısal bozukluklar radyolojik tetkikler ile detaylıca araştırılıyor, gerekirse cerrahi yöntemlerle düzeltilebiliyor.
İnatçı böbrek taşlarında taşın cinsine göre ilaç tedavisi seçilebiliyor. Her ne kadar tedavi yöntemi ve kullanılacak ilaçlar değişse de, tedavinin temel amacı idrardaki kristallerin çözünürlüğünü artırmak ve bunların böbrekte çökerek taşlaşmasını engellemek oluyor.