BM'den Suriye barış planına tam destek

Abone ol

Suriye'den hükümet güçlerine ait tankların başkent Şam'ın dış mahallelerine ateş açtığı haberleri gelirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi temsilci Kofi Annan'ın barış planına oybirliğiyle destek verdi.

Suriye'de hükümet güçlerine ait tankların başkent Şam'ın dış mahallelerine ateş açtığı haberleri gelirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi temsilci Kofi Annan'ın barış planına oybirliğiyle destek verdi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, plana uymaması durumunda Suriye lideri Beşar Esad'ın artan bir baskıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Suriye muhalefeti, hükümete bağlı güçlerin başkent Şam'ın iki banliyösünü tanklarla top ateşine tuttuğunu duyurdu.

Hasrata ve İrbin semtlerine tankların sabah erken saatlerde, isyancıların istihbarat birimlerine ait bir binaya saldırması ardından gönderildiği söyleniyor.

Suriye ordusunun ülkenin diğer kesimlerinden gelen operasyon haberleri de var.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Humus kentinin Halidiye bölgesinde Suriye ordusunun faaliyetleri olduğunu bildirirken,

Esad karşıtları ayrıca, Humus'un kuzeyinde yer alan Rastan'ın ve Hama kentinin kuzey batısındaki Halat Mudik semtinin top ateşine maruz kaldığını ileri sürdü.

Oybirliğiyle destek

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gelen yeni barış planı oybirliğiyle destek gördü.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği elçisi Kofi Annan tarafından sunulan plan, bundan önceki Suriye karar tasarılarını veto eden Çin ve Rusya'nın desteğini de aldı.

Resmi konsey kararı gibi bağlayıcılığı olmayan açıklamada, Annan'ın planına tam destek verildi.

Açıklamada ayrıca, konseyin "uygun görülen adımları atacağı" belirtilirken, bir takvim verilmedi.

ABD'den uyarı

Kofi Annan geçtiğimiz haftalarda Suriye'de hükümet ve muhalefet kanadının temsilcileriyle görüşmüş ve her iki tarafın da ateşkes ilan etmesi, insani yardımın sağlanması ve siyasi diyalog sürecinin başlatılması amacıyla bir barış planı hazırlamıştı.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye lideri Beşar Esad'a, "bu yolu takip edeceği yönünde taahütte bulunması, aksi takdirde artan bir baskı ve tecritle karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'deki diplomatlar, Rusya ve Çin'in daha sert bir dil kullanan daha önceki açıklama tasarısını, Rusya ve Çin'in veto tehdidi karşısında yumuşattığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de bir yıldır devam eden protesto gösterileri ve şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 8 bin kişiyi geçtiğini belirtiyor.

Günün Önemli Haberleri