BM'de yeni Suriye girişimi

Abone ol

Pazartesi günü Suriye'deki durumu değerlendirmek için toplanacak BM Genel Kurulu öncesinde Suudi Arabistan, Beşar Esad'ın görevi bırakmasını ve Suriye için özel bir Birleşmiş Milletler elçisi tayin edilmesini öngören yeni bir karar taslağı hazırladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Suriye'de devam eden şiddet konusunda, Beşar Esad hükümetine uygulanması istenen baskının merkezi haline geliyor.

Suudi Arabistan, tüm taraflara şiddete son verme ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a görevi bırakma çağrısı yapan bir karar taslağı hazırladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin tarafından veto edilen karara benzeyen yeni taslak, buna ilave olarak Suriye için özel bir Birleşmiş Milletler elçisi tayin edilmesini öngörüyor.

Pazartesi günü Suriye gündemiyle toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, örgütün İnsan Hakları'ndan sorumlu en üst düzey yetkilisi Navi Pillay bir konuşma yapacak. Ancak Genel Kurul'da hemen bir oylama yapılması beklenmiyor.

Genel Kurul üyeleri karar tasarılarını veto hakkına sahip değil. Ancak alınacak kararların, Güvenlik Konseyi kararlarının aksine yasal bir bağlayıcılığı da bulunmuyor.

Suudi Arabistan tarafından hazırlanan taslak karar, geçen ay Arap Birliği tarafından hazırlanan ve Beşar Esad'ın görevi bırakması, bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve şiddetin sona ermesi çağrısında bulunan barış planını tam olarak destekliyor.

Taslak karar, insan hakları suçları işleyenlerden hesap sorulması gerektiğini vurgulamakla beraber, özel olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden söz etmiyor.

Bu arada Suriye hükümetinin de Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği nezdinde girişimleri var.

Bu iki örgüte gönderilen bir mektupta, hükümetin bir terör dalgasının hedefi olduğu belirtiliyor ve bazı bölge ülkeleri bu saldırıları desteklemek ve malî destek sağlamakla suçlanıyor.

Halep'teki bombalı saldırıların ardından Suriye İçişleri bakanlığı, bu tür eylemlerin, hükümetin kanunu tesis etme kararlılığını değiştiremeyeceği vurgulandı.

Aralarında Özgür Suriye Ordusu'nun da bulunduğu hükümete muhalif gruplar Halep saldırısıyla bir ilgileri olmadığını savunuyor. Muhalifler, hükümetin kendilerine karşı uyguladığı şiddeti haklı gösterebilmek için bu tür saldırılar düzenlediğini ve ardından kendilerini suçladığını iddia ediyor.

Halep'te düzenlenen bombalı saldırılarda 28 kişi ölmüş 200'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Günün Önemli Haberleri