BM'de Suriye taslağına Rusya freni
Abone olRusya, Esad'a iktidarı bir yardımcısına devretmesi çağrısı içeren karar taslağını 'kırmızı çizgileri'ni ihlal ettiği gerekçesiyle desteklemeyeceğini açıkladı.
BM Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetini hedef alan karar taslağını görüşmek üzere yaptığı görüşmede uzlaşma sağlanamadı.
Ülkede son bir haftadır arttığı söylenen şiddet olaylarının ardından Muhalifler ve Arap Birliği, BM'ye daha etkin eyleme geçmesi çağrısında bulunuyor.
İngiltere, Fransa ve Almanya Arap ülkeleriyle birlikte hazırladıkları taslakta Cumhurbaşkanı Esad'ın yetkilerini yardımcısına devretmesi çağrısında bulunuluyor.
Esad'ın müttefiklerinden Rusya ise metne destek vermeyeceğini açıkladı.
Rus diplomat Vitaly Churkin New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada taslak metnin kabul edilemez olduğunu kaydederken, Moskova'nın müzakerelerin devamında yer almaya hazır olduğunu söyledi.
Fransız Haber Ajansı AFP, Churkin'in ''metin sadece bizim kırmızı çizgilerimizi ihlal etmekle kalmıyor, ilkesel olarak kabul edemeyeceğimiz bazı unsurlar içeriyor'' sözlerini aktardı.
Churkin, ''Güvenlik Konseyi, dünyanın çeşitli taraflarındaki krizlere çözüm dayatamaz'' dedi.
BBC'nin BM'deki muhabiri Barbara Plett, Rusya'nın Suriye'de rejim değişikliği anlamına gelecek herhangi bir tasarıyı desteklemeyeceğini söylüyor.
Plett, ayrıca Moskova'nın Suriye'nin olası karara uymaması durumunda yeni önlemler uyarısında bulunulmasının dış müdahalenin kapılarını açmasından endişe ettiğine de dikkat çekiyor.
Rusya ve Çin geçen yıl da Suriye'ye karşı bir tasarıyı veto etmişlerdi.
Batılı ülkeler, Arap Birliği'nin taslağa desteğinin Rusya'nın tavrını yumuşatacağını umuyorlardı.
Müzakere edilmekte olan ve Fas tarafından güvenlik konseyine sunulan taslak büyük ölçüde Arap Birliği'nin Esad'ın çekilerek, bir yardımcısı liderliğinde muhalefetin de katılacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulması önerisini destekliyor.
BM'deki Fransa Temsilcisi Gerrard Araud, iç savaş riskinden söz ederek siyasi çözüm arayışında olduklarını söyledi.
Suriye'nin BM'deki temsilcisi Beşar Caferi, taslakta imzası olan ülkelere tepki gösterirken, ''Bize danışmadan, kaygılarını paylaşmadan benim ülkem hakkında görülüyorlar. Sanki iradelerine boyun eğmek zorunda olduğumuz eski bir sömürgeymişiz muamelesi yapıyorlar. Hayal kırıklığına uğrayacaklar'' dedi.