BM'de farklı Suriye vizyonları
Abone olABD Başkanı Obama ve Rusya lideri Putin BM konuşmalarında Suriye'deki krizle ilgili iki farklı vizyon ortaya koydu. Obama Esad yönetiminin yerine siyasi bir geçiş süreci çağırısı yaparken, Putin Esad yönetimi terk etmenin bir hata olacağını söyledi.
Başta ABD Başkanı Barack Obama ve Vladimir Putin olmak üzere
dünya liderleri BM Genel Kurulu konuşmalarında Suriye'deki krizle
ilgili iki farklı vizyon ortaya koydu.
ABD ve Fransa Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın gitmesi gerektiğini söylerken, Rusya IŞİD'le mücadele için Esad ile işbirliği yapmamanın "büyük bir hata" olacağınıvurguladı.
Ancak ABD ve Rusya uzlaşma işaretleri de verdi. Obama bütün ülkelerle birlikte çalışabileceklerini belirtirken, Putin "geniş koalisyon" çağrısında bulundu.
Obama ve Putin'in önümüzdeki saatlerde bir görüşme yapmaları bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında Suriye'de kontrollü bir
geçiş süreci yaşanması gerektiğini söyledi.
Barack Obama, "Bunun için herkesle, buna Rusya ve İran da dahil, birlikte çalışmaya hazırız" dedi.
Obama "Ancak bunca kan döküldükten sonra kimse bizden savaş öncesindeki statükoya dönülmesini istemesin" diyerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini sürdüremeyeceğini söyledi.
Esad'ı "diktatör" olarak tanımlayan Obama, "Suriye'de iç savaşın nasıl çıktığını hatırlayalım. Esad rejimi barışçıl protestocuların üzerine ateş açılmasını emrini verdi" diye konuştu.
Obama, ABD'nin Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarını ise şöyle izah etti:
"Bir diktatör halkından 10 binlerce kişiyi katlettiği zaman bu olay artık o ülkenin içişleri olmaktan çıkmıştır. Bu bütün dünyayı etkileyen bir olaydır. Aynı şekilde bir terörist grup insanların başını keserek öldürdüğü zaman o olay bir ülkenin iç güvenlik meselesi olmaktan çıkıp hepimizin meselesi haline gelir."
Ancak Obama'dan sonra kürsüye çıkan Putin, Suriye Ordusu'nun IŞİD'in yenilmesinde tek gerçekçi seçenek olduğunu söyledi ve "Suriye makamlarıyla her gün cesaretle terörle yüz yüze savaşan hükümet güçleriyle işbirliğini reddetmenin büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Geniş ittifak çağrısı
İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı savaşan gibi geniş bir ittifak kurulması çağrısı yapan Putin, NATO'nun genişlemesini eleştirdi ve Varşova Paktı olmadığı halde ittifakın genişlemesinin nedenini sordu.
Putin ayrıca "Dünya Ticaret Örgütü kurallarını dikkate almadan konulan tek taraflı ambargolar" nedeniyle Batı'yı ekonomik bencillikle suçladı.
Soğuk Savaş sonrası "tek bir hâkimiyet merkezi" oluştuğuna dikkat çeken Putin isim vermeden ABD'yi eleştirdi ve Washington'ın BM'yi kuşatmaya çalışmakla itham etti.
Bazı Batılı liderler Suriye lideri Beşar Esad'a karşı tutumlarını yumuşatıp, Esad yönetiminin geçiş sürecinde iktidarda kalabileceğini söylemişlerdi.
Esad yönetiminin başlıca müttefiklerinden İran'ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesinin "Suriye'de demokrasi yolunu açmaya" yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.
Ancak Fransa lideri Francois Hollande, İran ve Rusya'yla birlikte çalışmaya hazır olduğunu söylese de İran ve Suriye'ye "Çözüme giden yolun Beşar Esad'dan geçmediğini açıklayacağını" vurguladı.
Ban: Türkiye dahil beş ülke anlaşmalı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon çözüm için Türkiye dahil beş ülkeye önemli görev düştüğünü söyledi.
BM Genel Kurulu'nun 70. dönem toplantılarının açılış konuşmasını yapan Ban, Suriye'de barışın tesisinde sorumluluğun öncelikle ülkelerini enkaza dönüştüren, savaşan taraflarda olduğunu belirtti.
Ban daha sonra bölge ülkeleri arasındaki rekabetin savaşı körüklediğini kaydetti.
BM Genel Sekreteri Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye'ye Suriye'deki savaşı bitirmek için uzlaşma çağrısında bulundu.