BM: Ukrayna'da ateşkes sonrası yaklaşık 1000 kişi öldü
Abone olUkrayna'da Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında 5 Eylül'de imzalanan Minsk ateşkesinden bu yana günde ortalama 13 kişi ölüyor. BM raporunda hem Ukrayna ordusunun hem de ayrılıkçıların eylemleri eleştirilerin hedefinde.
Ukrayna'da Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında
5 Eylül'de imzalanan Minsk ateşkesinden bu yana günde ortalama 13
kişi ölüyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komisterliği'nin yeni raporunda ateşkesten bu yana geçen iki aylık sürede yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısının 957 olduğu belirtiliyor.
Batılı güçler Kremlin'i ayrılıkçı militanlara silah ve asker desteği sağlamakla ve Ukrayna'daki krizi körüklemekle suçlasa da Rusya bu iddiaları reddediyor.
BM raporunda ayrılıkçı militanları kaleleri olarak kabul edilen Donetsk ve Luhansk'ta hukuksuzluğun yeni düzen haline geldiği ifade ediliyor ve "Bölge halkı insan hakları ihlallerine karşı savunmasız" deniyor.
Bölgedeki silahlı militanların adam kaçırmadan, işkenceye,
cinsel saldırılara, infazlara ve keyfi gözaltılara varan pek çok
insan hakkı ihlali yaptığının altını çizen rapor, "İnsanlığa karşı
suçlar işleniyor" diyor.
Karşılıklı suçlamalar
Kiev ve Moskova cephesinde ise taraflar birbirlerini sert bir dille eleştirmeye devam ediyor.
Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk bugün düzenlediği basın toplantısında RUsya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "Kasıtlı olarak top yekün savaşı kışkırtıyor" sözleriyle eleştirdi.
Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite ise Putin yönetimi için "Terörist devlet" ifadelerini kullandı.
Putin ise Moskova'da yapğtığı konuşmasında "Sözde renk devrimleri halklar için trajik sonuçlar doğurdu" dedi.
Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan'daki halk ayaklanmaları renk devrimleri olarak adlandırılıyordu.
"Bu sözde devrimler hepimiz için uyarı niteliği taşıyor" diyen Putin, "Rusya'da benzer şeylerin olmaması için elimizden geleni yapmalıyız" diye devam etti.
Raporda Ukrayna'nın doğusundaki durumu daha da vahim hale getiren şeyin başta usya'dan olmak üzere yabancı ülkelerden gelen militanların çatışmalara katılması olduğu savunuluyor.
BM raporu Ukrayna ordusunu ve gönüllülerini de eleştiriyor. Kiev yönetimi sivil yerleşim yerlerinde ağır silahlar kullanmakla suçlansa da hükümet ve ordu bu iddiaları reddediyor.
Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra doğu Ukrayna'ya giden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, dün 'üzerimize ateş açıldı' demişti.
Donetsk'in 15 kilometre uzağındaki Mariinka'daki AGİT konvoyuna iki kez ateş açıldığı iddia edildi. Olayda yaralanan olmadı.
AGİT kimin ateş açmış olabileceği konusunda ise bir yorum yapmamıştı.