BM: Suriye'de 3500'ü aşkın kişi öldü
Abone olBirleşmiş Milletler'in açıklaması, Suriyeli muhaliflerin, ordunun ülkenin üçüncü büyük kenti Humus'ta Bab Amro gibi çatışma yaşanan semtlerine girdiği yolundaki haberlerini takip ediyor.
Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetinin göstericileri bastırmak
için düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 3500'ü aştığını
bildirdi.
Bu veriler, Suriye'de demokrasi yanlısı eylemcilerin, ordunun ülkenin üçüncü büyük kenti Humus'ta Bab Amro gibi çatışma yaşanan semtlere girdiği yolundaki haberlerini takip ediyor.
Askerlerin kapı kapı dolaşarak bazı kişileri tutukladıkları bildiriliyor.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümetine karşı protestoların odağı konumundaki Humus, daha önce de ordu tarafından bombalanmıştı.
Son şiddet haberleri, Suriye'nin Arap Birliği ile siyasi diyalog
süreci başlatma ve şiddete son verme yönünde yaptığı anlaşmayı
izliyor.
Suriye yönetimi bu kapsamda tank ve askerlerini şehirlerden çekeceği sözünü vermiş, siyasi mahkumların salıverileceğini, gazetecilere serbestlik sağlanacağını vaat etmişti.
Humus, felaket bölgesi
Suriyeli rejim muhaliflerinin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi de dün Humus kentinin bir felaket bölgesi olduğunu duyurdu ve Birleşmiş Milletler'den müdahale etmesini istedi.
Duyuruda, hükümet güçlerinin kentteki yerleşim birimlerini altı gündür top ateşine tuttuğu belirtildi. Kentte gıda ve tıbbi malzeme stoklarının tükenmeye yakın olduğu kaydedildi.
İnsan hakları örgütleri, Suriye'de güvenlik güçlerinin önceki gün muhalif gösteriler sırasında en az 19 kişiyi öldürdüklerini duyurmuştu.
Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaşanan bu ölümlerin öncesinde de arefe günü Humus'ta 27 kişinin hayatını kaybettiği haberleri gelmişti.
Humus'ta son bir hafta içinde bu kentte yüzü aşkın kişinin öldürüldüğü ileri sürülüyor.
Genel af vaadi
İçişleri Bakanı halkın elindeki tüm silahları teslim etmesini istedi.
Yapılan açıklamaya göre silahlarını verenler için genel af ilan edilecek.
Af önerisinin bir hafta geçerli olacağı, suça karışmamış olduğu sürece, elinde silah bulunan ya da silah ticareti yapan herkese açık olduğu duyuruldu.
Ancak geçen Çarşamba günkü anlaşmadan bu yana, ülkeden gelen şiddet ve ölüm haberleri yoğunlaştı.
Muhalif gruplar Şam'ın Arap Birliği ile yapılan anlaşma ile zaman kazanmaya çalıştığını öne sürüyor.
Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, Suriye'de Şubat ayından bu yana düzenlenen muhalif eylemlerde üç bin kişi yaşamını yitirdi.
Suriyeli yetkililer ise, şiddetten silahlı İslamcı militanları sorumlu tutuyor ve bu grupların 1100 asker ve polisin ölümüne yol açtığını söylüyor.