BM: Suriye barış planına uymuyor
Abone olBM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin barış planına uymadığını ve ülkenin ciddi bir iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi’ndeki
toplantının ardından yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin barış
planına uymadığını söyledi.
Suriye’de ciddi bir iç savaş tehlikesi olduğunu ve durumun taşma noktasından kırılma noktasına gidebileceğini belirten Ban, BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının hala “odak merkezi” olduğunu ifade etti.
BM Genel Sekteterinin açıklamaları Suriye’de 78 kişinin öldürüldüğüne dair haberlerin ardından geldi.
Muhalif gruplar Kubeyr köyündeki ölümlerden hükümet yanlısı güçleri sorumlu tutarken, hükümet ‘terörist’ olarak nitelediği silahlı muhalif grupları sorumlu tuttu.
Olaydan birkaç saat sonra köye gitmeye çalışan BM gözlemcilerine
ateş açıldı ancak yaralanan olmadı.
BBC'nin BM Genel Merkezi’ndeki muhabiri Barbara Plett'e açıklama yapan bir diplomat, Ban'ın askeri devriye aracının yakınına ağır silahlarla ateş edildiğini ve en az bir araca zırh delici mermi isabet ettiğini söylediğini aktardı.
BM’nin Suriye’de 297 silahsız gözlemcisi bulunuyor. Gözlemciler, Birleşmiş Milletler-Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan’ın, Nisan ayı ortasında alınan ateşkes kararını da içeren barış planının uygulandığını teyit etmek üzere görev yapıyor.
Çatışmaların derinleşmesi uyarısı
Suriye krizinin görüşüldüğü Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Annan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil el Arabi ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Ban, Suriye'de "büyük bir iç savaş tehlikesinin çok yakın” olduğunu ve Güvenlik Konseyi’nin "tek ses" olması gerektiğini söyledi.
Ban, ayrıca, Suriye’de son yaşanan şiddet olaylarının “insanlığa karşı suç” olarak nitelenebileceğini söyledi.
BM’nin Annan barış planına bağlı olduğunu vurgulayan Ban, bundan sonra ne tür adımlar atılacağı konusunda ek görüşmeler yapılması gerektiğini belirtti.
Annan da, Ban’ın çağrısını tekrarlayarak, “Çatışmaların giderek daha da militerleşmesi ağır sonuçlara tol açabilir” dedi.
BBC muhabiri Barbara Plett, Güvenlik Konseyi’ndeki tartışmaların üyeler arasında bölünmeler olduğunu gösterdiğini aktardı.
Plett, "ABD kararlı bir adım atılmasını isterken, Rusya ve Çin dış müdahaleye karşı" dedi.
İran'ın rolü tartışmalı
Annan, basın toplantısında, Suriye üzerinde etkili olabilecek ülkelerden bir grup kurulacağına dair gelen bilgileri doğruladı.
Annan, kurulacak grubun, barış planına uyulması için hem Esad hükümetine hem de muhalefete baskı yapacağını söyledi.
Muhabirler, İran'ı bu gruba dahil etmenin yeni tartışmalara neden olacağının netleştiğini bildirdi.
Annan, İran'ın da çözümün parçası olmasını umduğunu belirtirken, ABD ve İngiltere İran'ın katılması fikrine karşı.