BM Sudan'ın hava saldırılarını kınadı
Abone olBM Genel Sekreteri Sudan'a saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu. Sudan'la Güney Sudan arasında yaşanan sınır anlaşmazlığı gerilimin tırmanmasına neden olmuştu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Sudan'ın Güney Sudan'la
arasındaki sınır bölgesine düzenlediği bombardımanı kınadı.
Genel Sekreter Ban, Sudan hükümetine saldırılarını derhal durdurması çağrısında bulunurken, iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının askeri yöntemlerle çözülmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Sudan lideri Ömer el Beşir ise, komşusuyla aralarında müzakerelerin söz konusu olmayacağını söylemişti.
ABD Başkanı Barack Obama da, her iki ülkenin müzakere masasına dönecek cesarete sahip olmaları çağrısında bulundu.
Güney Sudan'ın sınır kasabası Bentiu'nun bombalanması savaş
kaygısını artırırken Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir yakınlarda
çatışmalara sahne olan sınır bölgesini ziyaret etmişti.
Ömer el Beşir'in ziyaret ettiği Heglig petrol sahası iki hafta kadar önce Sudan birliklerini püskürten Güney Sudan ordusu tarafından ele geçirilmişti.
Güney, geçen hafta sonunda uluslararası baskılar yoğunlaşınca işgal ettiği Heglig petrol sahasından çekilmişti.
Ömer el Beşir Güney Sudan birliklerinin, Sudan ordusu tarafından çekilmeye zorlandığını söylemişti.
Güney Sudan ile Sudan arasında haftalardır sınır gerginliği ve çatışmaları tırmanıyor.
Bir zamanlar Sudan'ın petrol gelirlerinin yarıdan fazlasını sağlayan Heglig'in Sudan toprağı olduğu uluslararası düzeyde kabul edilmiş ama sınır işaretlemesi henüz yapılmamıştı.
Bombardıman
Güney Sudan'ın sınır yakınındaki Bentiu kasabasına bombalar isabet ederken yerel yetkililer Sudan'ı provokasyon ile suçluyor.
Bentiu'daki yabancı gazeteciler kasabaya en az iki bomba isabet ettiğini, bir pazar yerinden dumanlar yükseldiğini, bir çocuk cesedi gördüklerini söylüyorlar.
Bombardımanda sınır kasabası Bentiu ile yakındaki Rubkona arasındaki köprünün de hedef alındığı söyleniyor.
Sudan ordusu komşusuna hava saldırısı yaptığı suçlamasını reddetti.
BBC'nin Bentiu'daki muhabiri James Copnall son olaylarla gerginliğin yatışmadığının anlaşıldığını iki ülke arasında açık bir savaş ihtimalinin hala bulunduğunu söylüyor.
Muhabirimiz Güney Sudan'ın sınırdaki askeri birliklerini takviye ettiğini, muhtemelen Sudan'ın da aynısını yaptığını da kaydediyor.
Güney Sudan askeri haberalma örgütü başkan yardımcısı Mac Paul son bombardımanı "ciddi bir tırmanış" ve "provokasyon" diye niteledi.
ABD Başkanı Barack Obama geçen hafta her iki tarafı da itidale davet etmiş Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Güney Sudan'dan derhal birliklerini çekmesini Sudan'dan da hava saldırılarına son vermesini istemişti.
Güney Sudan, 1,5 milyon insanın yaşamına malolan yirmi yıllık bir iç savaştan sonra imzalanan barış anlaşmasıyla Sudan'dan geçen yıl Temmuz ayında ayrılmıştı.
Fakat iki ülke arasındaki sınır o zamandan beri tartışma konusu olmayı sürdürüyor.
Güney Sudan'ın bağımsızlığı için savaşan Sudan Halk Kurtuluş Hareketi SPLM geçen yılın Temmuz ayında yapılan ve büyük çoğunlukla ayrılıktan yana oy kullanılan referandumdan bu yana ülkeyi yönetiyor.
Yeni devlet Güney Sudan Sudan'ın petrol rezervlerinin çoğunu aldı, fakat bu petrolün ihraç edilebilmesi için Sudan topraklarından geçmesi gerekiyor.