BM Kaddafi'yi devirmek için toplandı
Abone olBM, Kaddafi rejimine yönelik yaptırım seçeneklerini değerlendirme kararı aldı. Obama 'Libya ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor' dedi. Almanya ve İngiltere yaptırım istedi. Kaddafi hakkında son bilgiyi Berlusconi verdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Libya'ya yönelik
planlanan yaptırım paketi konusunda acele edilmesi çağrısında
bulunmasının ardından harekete geçen Konsey, bugün toplanarak
Kaddafi'ye karşı yaptırım seçenekleri üzerinde
duracak.
Konseyin dönem başkanı Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptırım içeren bir karar tasarısının belki gün içinde kabul edilebileceğini söyledi.
Konsey'in daimi üyeleri İngiltere, Fransa, ABD ve geçici üye Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısı taslağı Konsey üyelerine dağıtıldı. Taslak metinde, Kaddafi hükümetine karşı silah ambargosu getirilmesi, Kaddafi'nin banka hesaplarının dondurulması, Kaddafi, ailesi ve yönetimdeki yetkililere karşı seyahat yasağı uygulanması gibi yaptırımlar bulunuyor. Libya'da son dönemde sivil halka karşı girişilen şiddetin ve saldırıların derhal sona ermesi istenen tasarıda, bu saldırıların insanlık suçu olabileceği belirtilerek bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturma açması da isteniyor.
OBAMA:TEHDİT!
ABD Başkanı Barack Obama, Libya'daki karışıklığın, ABD'nin
ulusal güvenliği ve dış politikası için olağanüstü tehdit
oluşturduğunu söyledi.
Libya ile ilgili yaptırımları içeren bir başkanlık kararnamesi imzalayan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetimini hedef alan tek taraflı yaptırımların amacının Libya halkına ait varlıkları korumak olduğunu belirtti.
Obama, Kaddafi hükümetinin uluslararası normlar ve ortak kuralları ihlal ettiğini ve yaptıklarından sorumlu tutulması gerektiğini kaydetti.
Obama'nın imzaladığı yaptırımlar çerçevesinde, Kaddafi ve 4 çocuğunun ABD'deki mal varlıkları donduruluyor.
Hazine Bakanlığı, Muammer Kaddafi, 3 oğlu ve kızına yönelik yaptırımların Libya hükümetine de uygulanacağını bildirdi.
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyeleri arasında, Kaddafi rejimine karşı seyahat yasağı uygulanması, banka hesaplarının dondurulması ve silah ambargosu getirilmesine yönelik yaptırımlar konusunda genel bir mutabakat olduğunu, bugün yaptırım içeren tasarının geç saatlerde de olsa oylamaya sunulabileceğini söyledi.
Ancak BM kulislerinde Rusya ve Çin'in yaptırımlara yönelik tutumlarının henüz çok net olmadığı da konuşuluyor.
GENEL SEKRETERİN VE LİBYALI DİPLOMATLARIN ÇAĞRISI İŞE YARADI
BM Güvenlik Konseyi'nde konuşma yapan Genel Sekreter Ban'ın Libya'ya yönelik olarak planlanan yaptırım paketi konusunda acele edilmesi çağrısında bulunarak, Libya'da binden fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylemesi Konsey'i harekete geçirmede işe yaradı.
Ayrıca daha önce Kaddafi'ye karşı net bir tavır almaktan kaçınan, ülkenin eski dışişleri bakanlarından Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam da Konsey'de son derece heyacanlı bir konuşma yaptı.
Şalgam konuşmasında, arkadaşı olan Kaddafi'nin askerlerinin halka karşı ateş açtığına yönelik haberlere ilk başta ''inanamadığını'' ifade etti. Ancak sonra durumun gerçek olduğunu anlaması ve Kaddafi'nin açıklamalarını dinlemesi üzerine Kaddafi rejimine karşı yaptırım getirilmesinin önemli olduğunu belirten Şalgam, Konsey'de şunları söyledi: ''Halk özgürlüğünü istiyor, haklarını istiyor. Kimseye bir tane taş bile atmayan sivil halk öldürüldü. Kaddafi kardeşime sesleniyorum: Libyalılar'ı rahat bırak. Konsey üyeleri size de sesleniyorum: Sizden kararlı, hızlı ve cesur bir karar almanızı bekliyoruz.''
Şalgam sözlerini tamamladığında yardımcısı İbrahim Dabaşi gözyaşları içerisinde kendisini kucakladı, ardından pekçok ülkenin büyükelçileri de Şalgam'ın çevresini kuşatarak elini sıktı.
Kaddafi'ye karşı ilk isyan bayrağını çeken ve onu yönetimden çekilmeye davet eden Libyalı diplomat Dabaşi de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin ''deli bir adam olarak psikolojik yönden istikrarlı olmadığını'' belirterek ''Ya öldürülene, ya da intihar edene kadar görevde kalır, kimseye teslim olmaz'' diye konuştu.
Konsey'in bugünkü toplantısı önce basına kapalı danışma toplantısı şeklinde düzenlenecek. Konsey'in karar tasarısı taslağı üzerinde mutabık kalarak bugün resmen oylamaya geçip geçmeyeceği ise bu toplantının ardından netlik kazanacak.
ALMANYA VE İNGİLTERE YAPTIRIM İSTEDİ
Almanya ve İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'nin ve AB'nin, Libya'ya karşı bir an önce yaptırımlar uygulamasını istiyor.
Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı telefon görüşmesinde, "insanları aşağılayan politikasından dolayı Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine son verilmesi gerektiği" konusunda görüş birliği sağlandığını belirtti.
Görüşmede Merkel ve Cameron'un, BM Güvenlik Konseyi ile AB'nin, Libya'ya karşı bir an önce yaptırımlar uygulanması konusunda mutabık olduklarını ifade eden Steegmans, her iki liderin Libya'daki vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda sıkı bir işbirliği yapma kararı aldığını kaydetti.
BERLUSCONİ: KADDAFİ KONTROLÜ KAYBETTİ
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "artık ülkesinde kontrol sahibi olmadığını" ileri sürdü.
Berlusconi, "Birkaç dakika önce en yeni bilgileri aldım. Görünüşe göre, Kaddafi artık Libya'da fiilen kontrol sahibi değil" dedi. Kuzey Afrika'daki gelişmelerin bu bölgedeki halklara demokrasi ve özgürlük getireceğini belirten Berlusconi, buna karşın bu olayların aynı zamanda ülkesinin kıyılarının hemen ötesinde tehlikeli köktendinci odakların oluşumuna ve Avrupa'ya doğru kitlesel mülteci göçlerine yol açabileceğini kaydetti.
İtalya Başbakanı Berlusconi, "Bu nedenle Avrupa ve Batı bu gelişmelere seyirci kalamaz" ifadesini kullandı.