BM İklim Konferansı'nda küresel anlaşma!

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te yaklaşık iki haftadır devam eden iklim konferansında, taslak sonuç bildirisi üzerinde uzlaşma sağlandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris'te iki haftadır yürütülen 21'inci BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), iklim değişikliğinin önlenmesi için üzerinde müzakere yürütülen metinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Konferansın ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile açıklama yapan COP21 Başkanı Fabius, "İddialı bir evrensel anlaşma üzerinde uzlaşı sağladık" dedi. Hollande, anlaşmayı "tarihi" olarak nitelerken, metnin başarılması imkansız olduğu düşünülen temel unsurları içerdiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban ise kısa konuşmasında, "İklim değişikliğine çözümler şimdi masada" dedi. 

'2 DERECE' HEDEFİ

Taraflar sıcaklık artışının 2 santigrad dereceyle sınırlandırılması, ancak bunun bir-buçuk derecede tutulması için çaba gösterilmesi konusunda uzlaştılar.

Metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Sıcaklık hedefine ulaşılamaması halinde önümüzdeki yıllarda kuraklık, ölümcül sonuçlar doğuran sıcak hava dalgaları, bitki ve hayvanların toplu ölümleri, büyük seller ve deniz seviyesinin yükselmesiyle bazı kara parçalarının haritadan silinmesi gibi sonuçlarla yüz yüze kalınabilir. Bilim insanlarına göre hedefe ulaşmak için yapılması gereken en önemli şey fosil yakıt kullanımını azaltmak.

Fransız yetkililer son taslağın 20 sayfa olduğunu; üzerinde anlaşmazlık olan maddelerin çıkarılması nedeniyle  bir önceki taslaktan 7 sayfa daha kısa olduğunu belirtti. 

Uzmanlar, bunun anlaşmanın garanti olduğu anlamına gelmediğini, taslağın bakanların toplantısında hiçbir itirazla karşılaşmaması halinde onaylanacağını vurguluyor.

Günün Önemli Haberleri