BM Güvenlik Konseyi Suriye kınadı
Abone olBM Güvenlik Konseyi, daha önce beliren görüşayrılıkları üzerine yapılan çalışmalar sonrasında Suriye'ye "en güçlü ifadelerle" kınadığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'de beş kişinin Suriye'den açılan ateşle ölmüş olmasının "Suriye'deki krizin bölgenin barış ve istikrarı ile komşularının güvenliği açısından ne kadar derin bir etkiye sahip olduğunu gösterdiğini bildirdi.
15 üyenin oybirliği ile yayımlanan ortak açıklamada, beş kişinin ölümüyle sonuçlanan olay nedeniyle Güvenlik Konseyi'nin Suriye'yi "en güçlü ifadeler" ile kınadığı söyleniyor.
Konsey, Türkiye ve diğer komşu ülkelere "makul, sorumlu ve mantıklı" davranmaları çağrısı yapıyor.
Güvenlik Konseyi'nde sert bir karar çıkması için Türkiye'nin çağrısıyla ABD ve Batı'nın destekleği bir karar metni dolaştırılmış ancak Rusya'nın "Suriye'nin uluslararası hukuku ihlal ettiği" yönündeki ifadeye karşı çıktığı haberleri arasında oybirliğine varılamamıştı.
Güvenlik Konseyi açıklamasında, Akçakale'de ölenlerin yakınlarına, Türk halkına ve hükümetine başsağlığı dileniyor.
Güvenlik Konseyi'ndeki çalışmalarla ilgili sızan ayrıntılar, Rusya'nın "uluslararası hukukun ihlali" ifadesi ile bağlantılı çekincesinden vaz geçtiğini gösteriyor; zira ortak açıklamada bu tür uluslararası hukuk ihlallerine son verilmesi çağrısı yer alıyor; Güvenlik Konseyi, açıklamasında, Suriye hükümetine "komşularının egemenlik ve toprak bütünlüğüne tam olarak saygı gösterme çağrısı yapıyor.
Suriyeli elçinin açıklaması
Suriye'nin BM'deki temsilcisi Büyükelçi Beşar Cafari, hükümetinin ölümler nedeniyle özür dilemediğini, zira top ateşinin kaynağı ile ilgili soruşturmanın sonucunu beklediklerini söyledi.
Konsey’den Suriye saldırısıyla ilgili bir açıklama yayınlama girişimi, Türkiye’nin Konsey’e yaptığı “Suriye’nin saldırganlığını durdurmak ve Suriye hükümetinin Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermesini sağlamak için gerekli önlemleri alma” çağrısının ardından gerçekleşti.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Konsey’in bu ayki dönem başkanı ve Guatemala Büyükelçisi Gert Rosenthal’e dün akşam gönderdiği mektupta, Akçakale saldırısının “Suriye’nin Türkiye’ye karşı saldırganlık eylemi” olduğunu bildirdi ve bunun “uluslararası hukukun ağır biçimde ihlali ve uluslararası barış ve güvenliğin ihlali” olduğunu vurguladı.
Suriye konusunda özellikle daimi üyeler Rusya ve Çin’in vetoları nedeniyle 18 aydır kilitlenmiş olan Güvenlik Konseyi’nden, bu konuda bir açıklama yayınlamak dışında adım atılması beklenmiyordu.
Açıklama, “karar” niteliği taşımadığı için bağlayıcı nitelik taşımıyor, ancak Konsey’in konuyla ilgili tavrını göstermesi açısından önem taşıyor.