BM, açlık grevindeki İranlı eylemcinin durumundan kaygılı

Abone ol

Hapisteki insan hakları eylemcisi Nasrin Sotoudeh, 7 haftadır açlık grevinde. BM ve ailesi Sotoudeh'nin sağlığından endişeli.

Sotoudeh 7 haftadır açlık grevinde

Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu yetkilisi Navi Pillay, açlık grevindeki İranlı avukat Nasrin Sotoudeh'nin durumundan endişe duyduğunu bildirdi.

Pillay, İran hükümetine Sotoudeh'nin serbest bırakılması ve ailesine getirilen seyahat yasağının kaldırılması çağrısında bulundu.

2010'da devlet güvenliğine zarar vermekten ve propaganda yapmaktan 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Sotoudeh, 7 haftadır Tahran'daki Evin cezaevinde açlık grevi yapıyor.

Ailesi Sotoudeh'nin çok fazla kilo kaybettiğini ve tansiyonunun normalin altına düştüğünü söylüyor.

Eşi Reza Khandan, haftasonu ziyaret ettiği Nasrin Sotoudeh'nin mide bulantısı nedeniyle tuzlu ve şekerli sıvıları içemediğini ve zayıf göründüğünü anlattı.

Khandan, eşinin birkaç gün içinde hastaneye kaldırılması gerekebileceğini kaydetti.

Tahran'daki Evin cezaevi

İranlı parlamenter Mohammad Hassan Asfari de bir parlamento komisyonunun sağlık durumunu değerlendirmek için İranlı eylemciyi cezaevinde ziyaret edeceğini bildirdi.

İran hükümetine göre ise Nasrin Sotoudeh'nin sağlığı iyi.

Sotoudeh 17 Ekim'de cezaevindeki koşullarını ve 12 yaşındaki kızına seyahat yasağı uygulanmasını protesto için açlık grevine başlamıştı.

BM, Nasrin Sotoudeh'nin tutuklanmasını keyfi ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir girişim olarak görüyor.

Sotoudeh, tutuklanmadan önce gazetecileri ve aralarında Nobel ödüllü Şirin Ebadi de bulunan insan hakları eylemcilerini savunan bir avukattı.

Nasrin Sotoudeh ayrıca, İranlı film yapımcısı Jafar Panahi ile birlikte bu yılki Sakharov İfade Özgürlüğü Ödülü'nün de sahibi.

Günün Önemli Haberleri