Biyometrik pasaport nedir nasıl alınır gerekli evraklar neler?

Abone ol

Biyometrik pasaport nedir? Biyometrik pasaport nereden ve nasıl alınır? Biyometrik pasaport fiyatı ne kadar, kimler alabilecek? AB'nin Türkiye hakkında verdiği vize kararı sonrası biyometrik pasaport ile ilgili haberler internethaber.com'da.

AB'ye vizesiz girmek için 1 Haziran itibariyle biyometrik pasaportları kullanmaya başlayacağız. Peki biyometrik pasaport nasıl alınır, ücreti ne kadar? Pasaportu olanlar da biyometrik pasaport almak zorunda mı? AB ülkelerine kalkan vize serbestisi için gereken biyometrik pasaport ile ilgil detaylar haberimizde...

Biometrik pasaport diğer isimleri ile e-pasaport AB ülkelerine giriş için gereken seyahat belgesi. Biometrik pasaportlarda bilgisayar çipi ve bir mikro işlemci çipi bulunuyor.

AB'nin Türkiye'ye vizesiz olara kapılarını açmasının ardından bu biyometrik pasaportlara ihtiyacımız olacak. Zira AB ülkeleri biyometrik pasaportu olmayanları vizesiz olarak almıyor.

BİYOMETRİK PASAPORTLAR NE ZAMAN DAĞITILACAK?

Uluslararası standartlarda hazırlanmış ve güvenliği geliştirilmiş yeni biyometrik pasaportlar için Türkiye tüm hazırlıklarını yaptı. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün basın toplantısında pasaportlar için kesin tarih de verdi. 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle biyometrik pasaport dağıtımı başlıyor.

NORMAL PASAPORTU OLANLAR NE YAPACAK?

Normal pasaportu olanlar AB ülkelerine vizesiz girmek istiyorlarla biyometrik pasaport almak zorundalar. Aksi taktirde AB ülkelerine vizesiz giriş yapamayacaklar. Normal pasaportları biyometrik ile değiştirirken bir ücret ödemek zorunda kalacağız.

BİYOMETRİK PASAPORT ÜCRETLERİ

Biyometrik pasaportların ücreti 138 lira. Normal pasaportları biyometrik ile değiştirirken de 138 lira ödenmek zorunda. Ancak pasaportunuzun kullanım süresi varsa harç ücreti alınmayacak.

BİYOMETRİK PASAPORT 1 HAZİRAN  Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni biyometrik pasaportların 1 Haziran'dan itibaren dağıtılacağını belirtti.   ÜCRET ALINACAK MI NE KADAR?
Biyometrik pasaportlardan 138 lira tahsil edilecek.

Biyometrik pasaportlar Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz girebilmesi amacıyla yapılması gereken düzenlemelerin başında geliyor.

Başvuruların vatandaşı mağdur etmeden ve yığılma yaşanmadan yapılabilmesi için, www.epasaport.gov.tr adresinden randevu alınacak. Bu randevular web sitesinden ya da (0216) 444 30 20 numaralı çağrı merkezinden yapılabilecek. Çağrı merkezi 7/24 açık olacak.

Yeni pasaporta sahip olmak isteyenler randevu aldıktan sonra belirtieln tarih ve zamanda il ve ilçe merkezleriyle, yurt dışındaki büyükelçilik ve başkonsolosluklara başvuracak.

1 Haziran’da pasaportların dağıtımına başlanacak. Biyometrik pasaport defter ücreti 138 TL olarak standartken harç bedelleri; ücretler bölümündeki tabloda görüldüğü gibi; pasaportun süresine göre değişmekte. Yeni pasaport alacaklar, başvuru sırasında eski pasaportlarını teslim edecek ama sonra geri alabilecekler.

BİYOMETRİK PASAPORT İÇİN GEREKLİ BELGELER

• Nüfus cüzdanının aslı
• Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
• Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
• Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
• Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont

BİYOMETRİK PASAPORT NASIL ALINIR?

Biyometrik pasaportlar, yurt içinde başvurulan merkezden teslim edilebileceği gibi talep edilmesi halinde başvuru sırasında belirtilecek adrese de gönderilebilecek. Bütün il ve ilçe emniyet müdürlüklerinden yapılan başvurudan 1 hafta sonra acele posta servisi ile pasaportlar teslim edilecek. Yurt dışındaki başvurularda pasaport verme işlemlerini konsolosluklar yürütecek, ancak konsolosluklara uzak olan bölgelere eski pasaportun posta yoluyla iadesi halinde yeni pasaportlar da yine postayla ulaştırılabilecek. PTT’nin pasaport tanzim merkezinin yanında bir şube açacağı bildirildi. Başvuru sırasında belirttiğiniz taktirde başka bir kişi pasaportunuzu imza karşılığında teslim edilebilir

BİYOMETRİK PASAPORT ÜCRETLERİ

PASAPORT TÜRLERİ

Yeni pasaportun kağıdı özel, boyutları küçük. Uluslararası standartlara uygun olarak vatandaş pasaportu kırmızı, diplomatik pasaport siyah, hizmet pasaportu yeşil olacak.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF ZORUNLU

Biyometrik fotoğraflarda ölçüler, poz, ışık, renk ve vb. şartları çok çetrefilli. En güvenli sistem bu fotoğraflar için uzman stüdyolara başvurulması olur.

BİYOMETRİK PASAPORTUN MUHAFAZASI

Biyometrik pasaportların çiplerinde hassas elektronik devreler bulunuyor. Çipin zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmekte:

• Biyometrik pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır.
• Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır.
• Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. Biyometrik pasaportlar -10 C0 – + 50 C0 arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
• Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir.
• UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır.
• Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır.
• Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır.
• Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır.

Günün Önemli Haberleri