Biyodizel üreticileri uyardı

Abone ol

ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan, Türkiye'nin biyodizelde treni kaçırmak üzere olduğunu savundu.

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Afacan, ''yanlış yapılanma ve gecikmeler nedeniyle Türkiye'nin, biyoyakıtlar ve biyodizelde treni kaçırmak üzere olduğunu'' söyledi.

ALBİYODER üyeleri, biyodizel üreticilerinin sorunlarını ele almak üzere bugün İçkale Otel'de istişare toplantısı yaptı. Dernek Başkanı Afacan, istişare sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Adana'da, biyodizelle anılan ''kanola'' hasatının başlandığına işaret etti, bölgede dekar başına 350-400 kg verim elde edildiğini söyledi.

Afacan, ''Sözleşmeli tarım yapıldığı için fiyat belli 45 YKr/Kg olup, 20 YKr/Kg prim desteğiyle kanola eken çiftçimiz bayram yapmaktadır'' dedi.

BUĞDAY FAZLASINI DÖNÜŞTÜRME PROJESİ..

Arpa, buğday, mısırda ürün fazlası sıkıntısını yaşayan çiftçinin, bu tablonun ne demek olduğunu iyi bildiğini kaydeden Afacan, ''Biyodizel, avam tabiriyle iki milyon ton buğday fazlasını, iki milyon ton yağlı tohum açığına dönüştürme projesiydi. Tarımda yapısal değişimin, yeni üretim şeklinin adıydı'' diye konuştu.

Afacan, ''enerji tarımına'' dönüşüm hedeflendiğini, ancak ''bu planlamanın sekteye uğratıldığını'' savunurken, ''1 milyar doların üzerinde yük getiren ürün fazlası yüklerini, mevzuatı ve düzenlemeleri geciktiren bürokratların, (ben böyle olduğunu bilmiyordum özür dilerim) diyen siyasiler ve biyodizele refleks gösteren lobilerin ödemesi gerekir'' diye konuştu.

İşletme lisansı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurduklarını, tam sonuç beklerken istenen yeni belgelerle sürecin uzatıldığını anlatan Afacan, ''Sonradan istenen evrakların tanınan 3 aylık sürede yetişmesi mümkün değil. PETDER'e yapıldığı gibi lisanlar verilmeli ve diğer evraklar için makul süre tanınmalı. Aksi halde dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlayacak'' dedi.

Afacan, lisansa müracaat eden 181 firmadan yaklaşık 50'sinin, 8 ay kapalı kalmaktan dolayı iflas ettiğini veya satışa çıkarıldığını ifade ederek, diğerlerinin de bu süreçte teker teker kapanacağını kaydetti.

''BİYODİZEL, YALNIZ TÜRKİYE'DE PETROLDEN PAHALI''

Biyodizel üretiminin yüzde 84'ünün bitkisel üretime dayalı  olduğunu belirten Afacan, yerli tarıma dayalandırılan biyodizel sektöründe ''biyodizele ödenen her 1 liranın 80 kuruşunun ülke tarımına gideceğine'' dikkati çekti. Global aktörlerin tercihleriyle ''biyodizelin önünün kesildiğini''  öne süren Afacan, halen mevzuatın tamamlanmamasını eleştirdi ve eskiden ''cehalet'' gibi masum gerekçelerle tanımladıkları bu durumun altında artık ''başka şeyler'' aradıklarını söyledi.

Afacan, dünyanın başka hiçbir ülkesinde biyodizelin, petrol yakıtlarından daha pahalı olmadığına vurgu yaparken, başta ''haksız rekabet'' olmak üzere çeşitli konularda hukuki haklarını arayacaklarını ve seslerini daha yüksek çıkaracaklarını söyledi. Türkiye'nin ''artan petrol fiyatları ve konjonktür gereği'' enerji kaynağını çeşitlendirmesi gerektiğini vurgulayan Afacan, ''yerli
üretim ve atık yağları ÖTV dışında tutan, ithalatta yüksek ÖTV ile haksız rekabete sebebiyet vermeyen bir oranı öngören düzenleme yapılması ve lisansların bir an önce verilmesini'' istedi.

Günün Önemli Haberleri