Bitlis'i heykellik taşlar kurtaracak

Abone ol

Haspolat, kentte çıkardıkları taşların çok kaliteli olduğunu ve bu taşların heykel yapımında kullanılabileceğini söyledi.

Genç Polat Orman Ürünleri ve Madencilik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Haspolat, kentte çıkardıkları taşların çok kaliteli olduğunu ve bu taşların heykel yapımında kullanılabileceğini söyledi.


Haspolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki ocaklardan çıkarıldıkları beyaz, füme ve traverten taşlarının, heykel yapımına müsait olduğunu bildirdi.


Avrupa'daki kentlerde her tarihi yapıtın önündeki büyük ve müthiş heykellerin bulunduğunu ve bu heykellerin, Bitlis'te çıkarılan beyaz taşla aynı karakterde olduğunu ifade eden Haspolat, şöyle konuştu:
''Bitlis'te çıkardığımız taşlar çok kaliteli. Bu taşlar heykel yapımında kullanılabilir. Ocaklarımızdan elde ettiğimiz beyaz, füme ve traverten taşlarımız, heykel yapımına müsait. Avrupa'daki kentlerde her tarihi yapıtın önünde, büyük ve müthiş heykeller bulunuyor. Bu heykeller, Bitlis'te ocaklardan çıkardığımız beyaz taşımızla aynı karakterde. Füme taşımız ise, bronz heykellerin yapımında kullanılabilir. Füme taştan İtalyanlar istedi ve kendilerine gönderdik. Bu taş özel ve her alanda kullanılmıyor. Bu taşlarımızın bulunduğu sahalar batıda olsaydı, firmalar bu ocakları kiralamak için sıraya geçerdi.''


-''MERMER POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMİYOR''-


Bitlis'teki mermer potansiyelinin iyi değerlendirilmediğini anlatan Haspolat, kentteki mermer ocaklarını üretime açamadıklarını ve bu konuda desteklenmediklerini ifade etti.


Ocaklarından piyasada tutulan, kar beyazı, limra, füme, traverten, bazalt taşlarını çıkardıklarını açıklayan Haspolat, ''Bu ocaklar batıda olsaydı büyük rağbet görürdü. Yerli ve yabancı firmalar, bu ocakları üretime açmak için birbirleriyle yarışırdı. Oysa bizim ocak maliyetimize Çinliler granitlerini getirip, Türkiye'de satıyor. Maliyetlerden dolayı granitlerden zarar ediyoruz. Ayrıca yaklaşık 7 ocağımızı da üretime açamıyoruz'' diye konuştu.


Öte yandan dünyada eşine az rastlanır fosilli taşın Bitlis'te bulunduğunu anımsatan Haspolat, bu taşın da iç piyasada yeterince değerlendirilmediğini belirtti.


Bej taşın içinde, siyah fosiller bulunduğunu anlatan Haspolat, sözlerine şöyle devam etti:


''Dünyada bu taşlardan var. Fakat fosilleri daha küçük, karışık ve belirgin değil. Hatları yüzeye çıkmayan fosiller. Biz de çıkan taşın çok güzel bir özelliği var. Bej taşımızın içinden, siyah fosiller çıktı. Bu fosiller tablo olabilir. Bunlar çok özel ve bulunamayacak şeyler. Bu fosiller bittiği zaman, bunu bir daha başka yerde bulma imkanımız yok. Bu özel bir ürün. Bunun fosiller müzelere konulabilir. Fosiller milyonlarca yıl önce oluşmuş. Fosilli ürünlerimiz özel olarak hava alanlarına ve otellere monte edilebilir. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Bir hava alanına döşenecek fosilli mermer, yolcuların dikkatini çeker ve yolcu bu taşı sorar. Böylece Bitlis'ten çıkan taşı tanıtmış oluruz. Bitlis'ten denize ait bir ürünün çıkması dikkat çekecektir.''


İlde krom, çinko, bakır, kurşun, demir ve büyük oranda bor madeni de bulunduğunu anlatan Haspolat, bunları tespit ettiklerini ve bunların iyi değerlendirilmesi halinde büyük istihdam alanlarının açılabileceğini kaydetti.


Haspolat, ''Elazığ'ın gelişmesine neden olan bir tek maden, kromdur. Bizim yaklaşık 7 madenimiz var. Bunlar değerlendirilirse, buralarda ekonomik anlamda patlama yaşanır ve ekonomi canlanır'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri