Bitkisel hayatta iletişim mucizesi
Abone olOn yılı aşkın süredir bitkisel hayatta olan Kanadalı hasta Scott Routley bilim adamlarına "acı içinde olmadığı" mesajını iletmeyi başardı.
On yılı aşkın süredir bitkisel hayatta olan Kanadalı hasta Scott Routley bilim adamlarına "acı içinde olmadığı" mesajını iletmeyi başardı.
Bu, çevresiyle iletişim kuramayan ve ileri düzeyde beyin tahribatı geçirmiş olan bir hastanın, tıbbi durumuyla ilgili sorularını yanıtlayabildiği ilk vaka.
39 yaşında olan Scott Routley'e, beyinsel faaliyetleri fMRI
cihazında incelenmekteyken sorular yöneltildi.
Routley'in doktoru, elde ettikleri bu yeni bilginin, tıp ders kitaplarının yeni baştan yazılması anlamına geldiğini söyledi.
Bitkisel hayata giren hastalar, komadan çıktıktan sonra uyanık halde ve gözleri açık dönemler geçiriyor ama kendileri ya da dış dünya hakkında hiçbir şey algılayamıyor.
Routley'in bundan 12 yıl önce geçirdiği bir otomobil kazasında, beyninde ileri düzeyde hasar meydana gelmişti.
O zamandan bu yana geçirdiği tüm incelemelerde hiçbir bilinç ya da iletişim kurabilme işareti göstermemişti.
'Scott düşünebiliyor'
İngiliz nöroloji uzmanı Western Ontario Üniversitesi'nde Beyin ve Akıl Enstitüsü ekibine başkanlık eden Prof. Adrian Owen, Routley'in kesinlikle bitkisel hayatta olmadığını belirtiyor.
Prof. Owen, "Scott bilincinin açık olduğunu, düşünebildiğini gösterdi. Beynini defalarca taramadan geçirdik. Beyinsel faaliyetleri, sorularımıza bilerek cevap verdiğini gösteriyor. Nerede ve kim olduğunu biliyor." dedi ve bunun tıpta çığır açacak bir saptama olduğunu kaydetti.
Prof. Adrian Owen, "yıllardır bitkisel hayattaki bir hastaya kendisi açısından önem taşıyan birşey sorabilmek istiyorduk. Gelecekte hastanın yaşam düzeyini geliştirebilmek için neler yapabileceğimizi de sorabiliriz. Bu kendilerine sağladığımız eğlendirici faaliyetler veya günün hangi saatlerinde yıkanmak, beslenmek istedikleri gibi şeyler olabilir." dedi.
Scott Routley'nin anne ve babası, bitkisel hayattaki oğullarının bilincinin her zaman yerinde olduğuna ve başparmağını kaldırarak ya da gözlerini hareket ettirerek iletişim kurabildiğine inandıklarını söylüyor. Ancak tıp görevlileri, anne babanın bu görüşünü kabul etmiyordu.
Routley'nin on yıl boyunca nöroloğu olan, halen Londra'da çalışan Prof. Bryan Young da, beyin görüntüleme sonuçlarının yılladır yapılan davranış değerlendirmelerinin tümünü değiştirdiğini ve tıp kitaplarının, Prof. Owen'ın teknikleri de eklenerek güncelleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
BBC'nin Panorama programında, İngiltere ve Kanada'da bir yılı aşkın süredir bitkisel hayatta bulunan ve en düşük düzeyde bilinci açık durumda olan hastaların gelişimi izlendi.
Steven Graham adlı bir başka Kanadalı hasta da, geçirdiği beyin tahribatı sonrasında yeni bilgileri hatırlayabildiğini ortaya koydu. Graham, kız kardeşinin bir kızı olup olmadığı sorusuna "evet" cevabını verdi. Hastanın yeğeni 5 yıl önce geçirdiği otomobil kazasından sonra dünyaya gelmişti.