Birmanya'da 20,000 kişi yerinden edildi
Abone olBirmanya'nın Rakhine eyaletinde, çoğunluğu Müslüman Rohingya grubundan olmak üzere 22,000'den fazla kişinin yerinden edildiği bildirildi.
Birmanya'nın Rakhine eyaletinde, çoğunluğu Müslüman Rohingya grubundan olmak üzere 22,000'den fazla kişinin yerinden edildiği bildirildi.
Hükümet tarafından bölgeye düzenlenen bir geziye katılan Birleşmiş Milletler yetkilileri, yerinden edilen ve kötü koşullada barınan kişilerin acil yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Son olaylarda 4,600'den fazla evin yakıldığı bildiriliyor.
Daha önce yapılan açıklamaya göre Rakhine Budistleri ve Rohingyalar arasında yaşanan etnik çatışmalar nedeniyle 80 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda köy yok edilmişti.
Çatışmaların başlamasından bu yana yerinden edilenlerin sayısı 100,000'e ulaştı.
Rakhine bölgesi halkı arasındaki gerginliğin uzun bir geçmişi buluyor. Bölge nüfusunun büyük bölümünü oluşturan ve çoğu Rohingya olan Müslümanlar devletsiz olarak biliniyor.
Birmanyalı yetkililer Rohingyaları 'yasadışı göçmen' olarak görüyor; bölgedeki muhabirler de kamuoyunda bu kişilere karşı büyük bir düşmanlık olduğunu belirtiyor.
Cumartesi günü bir Birleşmiş Milletler heyetinin hükümet tarafından Rakhine eyaletine düzenlenen bir geziye katılmasına izin verildi.
BM Birmanya Temsilcisi Ashok Nigam, hükümetin tahminine göre son yaşanan şiddet olaylarının ardından yaklaşık 22,587 kişinin yerinden edildiğini söyledi.
Nigam bu sayının 'artabileceğini' kaydetti.
Rohingya'ların hakları için kampanya yürüten gruplar, teknelerle kaçmaya çalışan birçok kişinin boğularak öldüğünü söyledi.
Yerinden edilenlerin 21,700'ünün Müslüman olduğunu belirten BM temsilcisi Nigam bu gruplara yardım ulaştırmanın oldukça zor olduğunu söyledi.
Nigam "durum çok ciddi ve bu kişilere yardım ulaştırmak için hükümet ile birlikte çalışıyoruz" dedi.
Birmanya Cumhurbaşkanı Thein Sein Cumartesi günü yaptığı açıklamada bölgede birçok köyün yakıldığını, kitlesel bir yıkımın yaşandığını ve daha sert güvenlik önelmerli alınacağını söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı uydu görüntülerine göre, sahil kenti Kyaukpyu şehrinde yüzlerce binanın yıkılmış durumda.
BBC Birmanya servisine konuşan yerel bir gazeteci bölgenin tamamen yıkılıp yakıldığını ve bazı binalardan dumanlar yükseldiğini söyledi.
Hükümet çatışmaların yaşandığı yerlerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak BBC'nin Bangkok muhabiri Jonathan Head hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olmakla eleştirildiğini söylüyor.
Cuma günü altı kentte çatışmalar yaşandı ve Min Bya ve Mrauk Oo gibi şiddet olaylarının yeni yayıldığı birçok yerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Son çatışmaların nasıl ortaya çıktığı henüz bilinmiyor.
Rakhine Budistleri ve Rohingya Müslümanları yaşanan şiddetten birbirlerini sorumlu tutuyorlar.