Birmanya lideri Japonya'dan yardım isteyecek
Abone ol28 yıldır ilk kez bir Birmanya lideri Japonya'yı ziyaret ediyor. Thein'in temasları Avrupa Birliği'nin Birmanya'ya yaptırımları hafifletmeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Birmanya Cumhurbaşkanı Thein Sein mali yardımlara odaklanacak temaslar için Japonya'ya gitti.
28 yıldır ilk kez bir Birmanya lideri Japonya'yı ziyaret ediyor. Thein'in temasları Avrupa Birliği'nin Birmanya'ya yaptırımları hafifletmeye hazırlandığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Onlarca yıldır devam eden askeri yönetimin ardından Kasım 2010'da işbaşına gelen Thein, bir dizi reformu hayata geçirmeye başladı.
Askerlerin desteğindeki hükümet, siyasi tutsakları serbest bıraktı ve muhalif lider Aung San Suu Kyi'nin partisinin yeniden siyasi sürece dahil olmasını sağlayan bazı tavizlerde bulundu.
Bu ayın başlarında parlamentonun 45 üyesini belirlemek için yapılan ara seçimde Suu Kyi'nin partisi 43 sandalye kazanmıştı.
Yıllarca ev hapsinde tutulan Aung San Suu Kyi de milletvekili seçilmişti.
Thein beş günlük temasları sırasında Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda ile de görüşecek. Görüşmede Birmanya'nın Japonya'ya olan borçlarının ele alınacağı belirtiliyor. Japonya, Birmanya'ya en fazla kredi veren ülke.
BBC Tokyo muhabiri Roland Buerk, borçlar konusunda varılacak bir anlaşmanın Birmanya'da altyapı yatırımlarını hızlandırabileceğini söylüyor. Muhabirimiz, Japon şirketlerinin de zengin kaynaklara sahip Birmanya'da yatırım yapmaya istekli olduklarını aktarıyor.
Brüksel'deki diplomatlar dün BBC'ye Avrupa Birliği'nin Birmanya'ya uygulanan yaptırımların büyük bir kısmını kaldıracağını söylemişti.
Yaptırımların hafifletilmesiyle ilgili kararın Pazaretesi günü Lüksemburg'da yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında açıklanması bekleniyor.
Diplomatlara göre birçok hükümet yetkilisinin seyahat yasağı sona erecek. Bu kişilerin dondurulan mal varlıkları serbest bırakılacak. Birmanya'ya silah ambargosunun devam edeceği belirtiliyor.