Birleşmiş Milletler barışın önemini vurguladı

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, Filistin ve İsrail arasındaki ateşkesin önemini vurguladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bölgede barış ve sükunun bir an önce hakim olması ve iki demokratik ülke olarak Filistin ve İsrail'in yan yana güven içinde yaşamasıyla sonuçlanacak bir barışın önemini vurguladı.

BMGK'da İsrail-Filistin sorununa ilişkin düzenlenen danışma toplantısının ardından BMGK Dönem Başkanı ve Hindistan'ın BM Daimi Temsilcisi Hardeep Singh Puri, konseyde kabul edilen basın açıklamasını okudu.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesten memnuniyet duyduklarını kaydeden Puri, ''Konsey üyeleri tüm tarafları anlaşmaya sadık kalmaya ve hükümlerine uygun davranmaya çağırıyor. Üyeler, bu anlaşmanın güçlendirilmesi için yapılan uluslararası çabalara desteklerini belirtirler'' dedi.

Konsey üyelerinin, ateşkesin ilan edilmesinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer aktörlerin çalışmalarını övdüğünü belirten Puri, şunları kaydetti:

''Konsey üyeleri İsrail ve Filistin halklarının Gazze şeridinde korkusuzca yaşamaları gerektiğini vurgular. Üyeler uluslararası toplumu, Gazze'deki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için katkı yapmaya davet ediyor. Gazze'de yaşayan Filistin halkı için yiyecek, yakıt ve tıbbi malzemeleri içeren insani yardım malzemelerinin temin edilerek uygun kanallarla İsrail, Mısır ve Filistin otoritesiyle koordineli bir şekilde kesintisiz olarak Gazze'ye ulaştırılması gerekmektedir. 

Güvenlik Konseyi üyeleri bir an önce bölgeye sükun ve barışın tamamen hakim olması gereğini vurgulayarak, bölgede iki demokratik ülke temelinde İsrail ve Filistin'in yan yana barış içinde güvenli ve kabul edilmiş sınırlar içinde yaşamasıyla sonuçlanacak kapsamlı bir barışın önemini yineler.''

BMGK'NIN SESSİZ KALMASI

Puri, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, ''14 Kasım'dan bu yana yaşanan olaylara ilişkin BMGK'da bir karar alınamadı. Başkanlık açıklaması ya da basın açıklaması da ateşkes kararına kadar kabul edilemedi. BMGK'nın bu olaydaki çalışma hızını nasıl değerlendiriyorsunuz? BMGK'nın ateşkese katkısı nedir?'' sorusu üzerine Puri, ''Ben bu konuda yorum yapacak durumda değilim. Bunlar zor süreçler. Duygusal yaklaşımlar var. Önemli olan sonunda çıkan kazanımlardır. Konsey de diğer aktörlerle birlikte ateşkes için çaba harcadı'' dedi.

Konseyin daha resmi olabilecek ''başkanlık açıklaması'' yerine ''basın açıklaması'' ile yetinmesini eleştiren bir gazeteciye de Puri, ''İki türlü açıklama için de aynı süreçlerden geçiliyor. Başkanlık ya da basın açıklaması için de üyelerin masada çalışması ve bunu kabul etmesi gerekiyor. Ben basın açıklamasının başkanlık açıklamasından daha az etkili olduğunu düşünmüyorum'' ifadesini kullandı. 

Günün Önemli Haberleri