Birinci Sınıflar İçin Okula Uyum Süreci

Okula başlamak çocuklar kadar bu sürece dahil olan herkes için, içerisinde büyük bir yeniliği ve değişimi barındıran önemli bir olgudur.

Ege Ebrar ÖNÜR egebrar@gmail.com

Okula uyumun sorunsuz geçmesi çocuğun hem okul yaşamında hem de ileriki yaşantısında büyük bir öneme sahiptir. Günümüz dünyasında birçok çocuk yuva okulu, kreş ya da anaokuluna giderek okul hayatını erken deneyimleme fırsatını edinir. Bu deneyimi sorunsuz atlatan çocukların ilkokul ortamına daha iyi uyumlandığı gözlemlenmektedir. Bu okul deneyimi çocuklar için kimi zaman çok daha zorlayıcı olabilir çünkü artık o çok arzulanan oyunlar ve oyuncaklar, boya kitapları ve etkinlikler minimum düzeyde belli gün ve saatlerde karşısına çıkmaktadır. Daha çok akademik hayatın ve daha katı, çerçevesi ve sınırlılıkları daha keskin olan bir yapının içerisinde kendisini bulur.

Kimi çocuklar okuma – yazma kazanımını okula başlamadan önce edinirler. Bu durum işleri kimi zaman kolaylaştırdığı gibi kimi zaman da zorlaştırıcı olabilir. Zaten bildiği şeylerle tekrar tekrar karşılaşan ve akranlarından kendini daha farklı bir noktada konumlandıran çocuk sıkıntı ve bunaltı hissedebilir ve çalışmalara katılmayı reddedebilir. Bu gibi durumlarda sınıf öğretmenlerinin çocuğun gelişim dönemine ve becerilerine uygun modelde, daha kapsayıcı bir tutum geliştirmeleri bu sürecin daha kolay atlatılmasına sebebiyet verir.

Ailenin iş birliği her zaman olduğu gibi bu zaman zarfında da çok önemlidir. Baskıcı, katı, zorlayıcı bir tutum ve söylemden ziyade daha çocuk merkezli olan bir yaklaşımı tercih etmek, çocukla okul yaşamını ve duygularını konuşmak, okuldan sonra dinlenmesi için alan ve zaman tanımak, ailece vakit geçirmek, uyku ve yemek saatlerini bir düzene oturtup, verilen ödevler konusunda teşvik edici ve destekleyici olmak önemlidir. Zorlanılan durumlarda sınıf öğretmeni ve okulun Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik biriminden yardım almaktan çekinilmemelidir.

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının sağlıklı ve güzel geçmesi dileğiyle.