Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni model
Abone olHazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Gökhan Karasu, Bireysel Emeklilik Sistemi-BES'de yapılacak değişiklikleri anlattı.
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Gökhan
Karasu, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) para biriktirme
mekanizması olarak algılandığını belirterek, "Amacımız BES
sistematiğini gerçekten emeklilik sağlayan bir sistematikle
buluşturmak. Sigorta şirketleriyle temas halindeyiz. Ekim ayından
itibaren yeni modele geçeceğiz" dedi.
"Türkiye Emeklilik Tasarrufları Konferansı"nda konuşan Karasu, Türkiye'de nüfusun hızla yaşlandığını belirterek, yaşlılığın değil ancak "yoksul yaşlı" nüfusun sorun olduğunu vurguladı.
Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusun 35 yıl içinde diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 14 seviyesine çıkacağını belirten Karasu, Fransa'da bu sürenin 115 yıl sürdüğünü söyledi.
Karasu, zengin yaşlı nüfusun yaşamının daha kolay ancak yoksul yaşlı kesimin zor finanse edileceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Sosyal güvenlik sistematiğini daha çok zorlamak veya
özel sigorta imkanlarından daha aktif faydalanmak. Biz Hazine
olarak şunu düşünüyoruz, emeklilik kişilerin, emeklilik dönemleri
bakımından gelir alması gerçeği ülkenin sorunudur. Bu sorun madem
tek boyutlu değil ve sadece sosyal güvenlik alanında çözülemeyecek,
bizim bakış açımız taraflarımıza daha boyutlu bir çözüm önerisi
sunmak. Sosyal güvenliği önemseyen ama sosyal güvenlik
sistematiğinin yanına özel sigorta imkanlarını daha aktif kullanan
bir modele kaymayı arzu ediyoruz."
YENİ MODEL 1 EKİM'DE
Gökhan Karasu, BES'in ikinci fazını 1 Ekim'de hizmete sunacaklarını belirterek, özel sigorta imkanlarını maksimize etmek istediklerini söyledi.
Emeklilik sisteminin şu aşamada tasarruf modeli olmaktan ileri gidemediğini belirten Karasu, BES modelinin iyi bir model olduğunu, tasarrufun artırıldığını ancak mevcut durumdaki BES'in emeklilik planı sunmadığını anlattı.
BES'in mevcut durumda insanların aldığı paraları toplu veya planlı ödeme sistemiyle geri verdiğini aktaran Karasu, emeklilik konusunda yeterince ikna edici olunamadığını söyledi. Karasu, "Şu anda kişilerin anladığı anlamda emeklilik sunmuyoruz. Yani kişilere hayat boyu maaş bağlamıyoruz. Şu anda toplu para alma mekanizması ön plana çıkıyor, 1 Ekim'de bunu düzenleyeceğiz, üzerinde çalıştığımız özel kağıtlar var, özel sektör ve kamu paydaşlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
DEĞİŞİKLİĞİN AMACI
Sosyal güvenliği yadsımayan bir öncelikleri olduğunu belirten Karasu, şunları kaydetti:
"Amacımız BES sistematiğini gerçekten emeklilik ve insanlara hayat boyu maaş sunan yıllık gelir sigortası sistematiğiyle buluşturmak. Kanuna göre tabi ki engel yok ancak finansal olarak sunmaktaki engelleri kaldırmak arzusundayız. Sigorta şirketleriyle temas halindeyiz. Ekim ayından itibaren yeni modele kaymak arzusundayız.
Emeklilik şirketlerinin fon kurmak yerine mevcut fonlardan tercih etmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bizim açımızdan bu şirketlerin asıl alanı emeklilik planı satmak olmalı. Bir şirket emeklilik planı satmakla uzmanlığını göstermeli. Bir sigorta veya emeklilik şirketi fon yönetmektense daha çok plan ve üretim yapmaya hedeflenmeli, fon yönetimini başka bir merciye bırakmalı. Bu kapsamda amacımız kişilere daha az fon sunulmasını sağlamak.
Daha bütünleşik, az sayıda bir fon yapısına kaymak konusunda emeklilik planlarının daha aktif olarak az fon sunmasını arzu ediyoruz. Bu kapsamda ekimden sonra ikinci fazımıza başlayacağız. Bu kapsamda sektör ve ilgili kurumlarla iş birliğine açığız. 1 Ekim'de başlayacak yeni dönemin emeklilik sistematiğini, gerçekten emeklilik yapmakta bir başlangıç olacağını arzu ediyorum."