Birand'a göre Kürt sorunu nasıl çözülürdü?
Abone olMustafa Kılıç'ın Türk Sorunu isimli kitabında önemli isimlerin Kürt sorunu için çözüm önerileri yer aldı.
Kürt meselesinin çözümüne yönelik başlatılan ‘Barış Süreci’ne bir katkıda gazeteci-yazar Mustafa Kılıç’tan geldi. ‘Türk Sorunu’ adıyla Profil yayınlarından çıkan kitapta, son 30 yıldır Türkiye kamuoyunu meşgul eden Kürt sorununun ortaya çıkışı ve çözüm argümanları yer alıyor.
Röportaj-kitap formatındaki eserde, aydın ve sanatçı kimlikleriyle kamuoyunun
30 yıldır Türkiye kamuoyunu meşgul eden ve bir türlü çözülemeyen meseleye çözüm
arayışına giren yazar, 19 aydın ve sanatçıyla görüştü. Yüzlerce soruya cevapların yer aldığı kitapta, Kürt sorununu doğuran sebepler etrafında çözüm argümanları sıralanıyor.
Aralarında “Akil Adamlar”ın da bulunduğu aydın ve sanatçı kimlikleriyle kamuoyunun yakından tanıdığı 19 ismin Kürt meselesine dair görüşleri yer alıyor. Kitabın yazarı Mustafa Kılıç, esere ‘Türk Sorunu’ adını vermesini “Kürt sorununun çözümüne Türklerin tepkilerini ifade etmek için…” sözleriyle açıklıyor.
MEHMET ALİ BİRAND’IN KÜRT SORUNUYLA İLGİLİ SON RÖPORTAJI…
Birand’a göre Kürt sorunu nasıl çözülür?
Geçtiğimiz ocak ayında hayatını kaybeden gazeteci Mehmet Ali Birand’ın Kürt sorununun çözümüne yönelik verdiği son röportajı da gelinen barış süreciyle örtüşüyor. Mustafa Kılıç’ın ‘Kürt sorunu nasıl çözülür?’ sorusunu Mehmet Ali Birand şöyle cevaplıyor: “Öncelikle silahların karşılıklı susması gerekir. Çözümün en önemli şartı, karşılıklı silahları susturmaktır. TSK ve PKK çözüm için çaba sarf etmelidir. Ateşkes sağlandıktan sonra, silahlar sustuktan sonra, BDP mecliste daha etkili rol alır. BDP’nin etkili rol alması demek, çözüme doğru gidişin hızlanması demektir. BDP’nin haricinde ise mecliste kim Kürtleri temsil ediyorum diyorsa da onunla da görüşmeler devam etmelidir.”
İŞTE 19 KİŞİLİK ‘AKİL’ LİSTE
Kitapta yer alan röportajların yapıldığı gazeteci, akademisyen, sanatçı ve melelerin isimleri şöyle; Ümit Fırat, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Nevzat Çiçek, Muhsin Kızılkaya, Ferhat Tunç, Mehmet Ali Birand, Fetullah Erbaş, Nazlı Ilıcak, Süleyman Çevik, Süleyman Karadağ, Müfid Yüksel, Prof. Dr. Mehmet Altan, İbrahim Candan, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Oral Çalışlar, Abdulvasi Yaz, Sadullah Ergün, Muhammed Tayyip Elçi.
KILIÇ: AMACIM BARIŞA KATKI SUNMAK
Türk Sorunu adıyla piyasa sürülen kitabın ‘takdim’ yazısında yazar Mustafa Kılıç, “Kürt sorununa alışılmışın dışında sorular sorma gayretim neticesinde ‘Türk Sorunu’ adlı bu eser meydana geldi. Bu çalışmadaki maksadım, yarayı kaşımak veya bir suçlu aramak değil. Bu çalışmanın tek bir amacı var, o da Türkiye toplumunun çıktığı barış ve kardeşlik yoluna bir nebzede olsa katkı sunmak. Türkiye kamuoyu nezdinde sevilen ve sayılan değerli aydın ve sanatçılarla Kürt sorunu çözümü önünde bir algı sorunu olarak duran ‘Türk Sorunu’nu sorguladık. Değerli aydın ve sanatçılarımız bu toprakların 30 yıldır susadığı barış, kardeşlik ve huzurun özlemi için yüreklerinde ve o engin hafızalarında biriktirdikleri fikir ve duygularını bu çalışma aracılığıyla siz değerli okuyucularla paylaştılar. Umarım yoğun emeklerle hazırlanan bu çalışmayı beğenirsiniz.”
MUSTAFA KILIÇ KİMDİR?
25 Aralık 1986 yılında Urfa- Birecik’te dünyaya geldi. İlköğretim ve liseyi memleketi olan Birecik’te okudu. Ardından Bitlis Eren Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği, Trakya Üniversitesi Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu. Taraf’ın Her Taraf sayfasında, Bugün Gazetesinin ‘Genç Kalemler’ ekine ve çeşitli yerel gazeteler ve haber sitelerinde güncel yazılar kaleme aldı. 2011 yılından bu yana Milli Gazete’nin İstihbarat bölümünde muhabir olarak çalışıyor.