Birand öğrencilerle kıran kırana tartıştı

Abone ol

Genç Bakış geçtiğimiz gece Mehmet Ali Birand'ı ağırladı. Birand öğrencilerle kıran kırana meya tartışması yaptı.

GAZETECİLER.COM

Kanal D ekranlarında yayınlanan Genç Bakış geçtiğimiz gece Mehmet Ali Birand'ı ağırladı. Milliyet yazarı Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu program Marmara Üniversitesi'nde öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Gündemin her başlığı tartışıldı programda. Ama medya konulu tartışma dikkate değerdi. Öğrencilerin de sorusu üzerine şiddet olayları ve bunların medyada veriliş biçimi gündeme geldi. Birand konuyu dünyada yaşanan örnekleriyle kıyaslayarak değerlendirdi.

Birand: Şiddet eylemleri medyada yer bulmalı mı bulmamalı mı? Ben şimdi size bunun yanlış olduğunu da doğru olduğunu da anlatabilirim. İkisi de doğrudur yani.

Abbas Güçlü: Peki dünyada bu konu nasıl görülüyor, uygulamalar ne?

Birand: Onlarda da tartışma konusu bu. Ama onlar bizden bir noktada öndeler. Bir uzlaşma sağlamışlar. Şiddet eylemleri bir yere kadar veriliyor ama sokağa inmiş kitlesel şiddeti verirken daha hassaslar. Bizde bu yok. Aynı görüntüleri çevirip çevirip veriyoruz. Toplumu geren bir etkiye yol açıyoruz.


GENÇLER BİRAND'I ÇOK ŞAŞIRTTI!

Tartışma gündemin en sıcak konusu DTP ve Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kapatılma kararına geldi. Abbas Güçlü öğrencilerin parti kapatma konusundaki fikirlerini sordu. Ama soruyu sorarkenki beklentisi çok iyimserdi.

Abbas Güçlü: (Öğrencilere seslenerek) Arkadaşlar aranızda parti kapatmaları onaylayan var mı? ("O kadar gerizekalı birisi var mı aranızda" duygusuyla okuyun lütfen!)

Öğrencilerin cevabı Güçlü ve Biand'ı şaşırtacak kadar ilginçti. Salonun önemli bir bölümü parti kapatmaları desteklediğini ifade etti alkışlarıyla.

Birand: Yani şimdi bu alkışlayanlar parti kapatmalar doğru mu buluyor?

Güçlü: Evet

Birand: Bravo! ("Diyecek bir şey bulamıyorum" duygusuyla okuyun lütfen!)

Burada araya girmek istiyoruz. Birand o kadar şaşırdı ama ne bekliyordu merak ettik. Medyanın etki alanı ve nüfuz etme gücü en çok medyanın kendisinin umurunda değil demek ki. Ektiğimizi biçiyoruz. Örneğin Ali Kırca ve Uğur Dündar'ın ana haber bültenleri nasıl bir bilinç ekiyor kollektif belleğe? Reyting, medyada 'mesleki bir rekabet ve başarı ölçüsü' anlamına geliyor. Ama sosyal sonuçları da mesleki mi?

MEDYA HALKIN GÜNDEMİNİ YANSITIYOR MU?

Soru sormak için söz alan bir öğrenci medyayı işçi eylemlerini ve işsizliği görmemekle suçladı. Birand ise bu eleştiriyi doğru bulmadı. Öğrenci, medyanın halkın gerçek sorunlarını gündeme getirmediğinde ısrar etti. Birand ve Güçlü de salondaki öğrencilere sordu:

Sizce ilk haber ne olmalı? DTP mi işsizlik mi?

Salondaki öğrenciler yine Birand ve Güçlü'yü şaşırtarak ezici çoğunlukla 'işsizlik' dedi. Sonrasında ise Birand konuyu Kürt Sorunu ve ekonomi arasındaki derin bağlantılarla izah etti. Ne kadar anlaşıldığı konusunda ise pek de umutlu değildi.

Öğrenciler kendi sorunlarının da medya tarafından görülmediğini söylediler. Birand ise bu konuda da öğrencilere katılmadı.

Birand: Bir mail atmanız yeterli. Kesinlikle değerlendirileceltir.

Söz alan bir öğrenci ise Birand'ı inandırıcı bulmamıştı:

Maille sizlere ulaşmak falan fasa fiso. Bunlara inanmamızı mı bekliyorsunuz.

Günün Önemli Haberleri