Bir ülkeye daha vize kalktı!
Abone olKamboçya Türkiye'ye vizeyi kaldırdı.
Kamboçya ile Diplomatik, Umumi ve Hizmet pasaportları
için vizelerin kaldırılması anlaşmasında imzayı, Dışişleri Bakanı
Mevlüt Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı
Hor Namhong birlikte attı.
Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden
Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor
Namhong ile yaptığı heyetler arası görüşmelerin ardından ortak
basın toplantısı düzenledi.
Toplantının başlangıcında iki ülke arasında hizmet ve hususi
pasaport sahiplerine vize muafiyeti sağlanması yönünde anlaşma
imzalandı.
ÇAVUŞOĞLU'NDAN DİPLOMATİK İLİŞKİLERE
VURGU
Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Kamboçya'nın 1970'te diplomatik ilişkileri tesis ettiğini hatırlatarak, Kamboçya Krallığı'nı ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Coğrafi uzaklığın yanı sıra siyasi gelişmelerin de iki ülkeyi uzun süre ayrı tuttuğuna işaret eden Çavuşoğlu, sınırlı üst düzey temaslara rağmen iki ülkenin, iyi dost ve ortak olduğunu bildirdi. "Şimdi işbirliğimizi çok yönden geliştirme zamanı" diyen Çavuşoğlu, Kamboçya tarafının da ilişkileri daha ileriye götürmeye kararlı olduklarını belirtti.
Geçen ay Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Kamboçya'yı ziyaret ettiğini ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri artıracağına işaret etti. Çavuşoğlu, nisanda ise ilk iş konseyini organize etmeyi planladıklarını söyledi.
İKİ ÜLKE ARASI TİCARET HACMİ
İki ülke arasındaki ticaretin de giderek arttığına işaret eden
Çavuşoğlu, "Hedefimiz 124 milyon dolar olan karşılıklı ticaret
hacmini 2020 itibarıyla 500 milyona çıkarmak" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, toplantıda iki ülkenin turizm konusundaki tecrübelerini paylaşmak konusunda da hemfikir olduklarını açıkladı.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri için vize muafiyeti anlaşması imzalandığını da hatırlatan Çavuşoğlu, bunun da karşılıklı temasları ve konsolosluk ilişkilerini artıracağını kaydetti.
Kamboçya'nın uluslararası alandaki girişimlerini destekleyeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, Kamboçya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci ülke olma yönündeki başvurusunu destekleyeceklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, Kamboçya'nın 2017-2019 dönemi BM Ekonomik ve Sosyal Konsey adaylığına da destek vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek hedefinde olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kamboçya'nın, bölgenin en hızlı gelişen ekonomilerinden ve Türkiye'nin önemli partneri olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, en yakın zamanda Türk Hava Yolları'nın Kamboçya'ya doğrudan uçuş başlatmasını da teşvik edeceğini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong'u Türkiye'ye davet etti.