Bir tek çareleri var o da...
Abone olİzmir'de yaşayan Orhan ve Hasan Kara kardeşlerin, ayak parmaklarında başlayan hastalık görenleri şaşırtıyor.
Hastalığına ilişkin soruları yanıtlayan Orhan Kara (34), 11 yıl önce ayaklarında şişme, morarmayla şikayetinin başladığını, yürüme mesafesinin düştüğünü, şiddetli ağrılarının olduğunu anlattı.
Kara, ''Bir buçuk yıl teşhis konulamadı. Ardından burger hastalığı teşhisi konuldu. Ameliyat oldum. Ancak ağrılarım devam etti. Üç yıldır çalışamaz duruma geldim ve yatalak gibi oldum, yürüyemiyorum. Sürekli ağrı kesici ve anesteziyle duruyorum, ama onlar bile fayda etmiyor, çünkü bünyem alıştı'' dedi.
Sol ayağının iki parmağının kesildiğini, ardından ayağındaki enfeksiyon nedeniyle diğer parmakları da kaybettiğini belirten Kara, ''Bilekten kesilmeye karar verdi doktorlar, benim kararımı bekliyorlar. Ben de 'bir tedavisi mümkündür, bir şeyler yapılabilir belki' diye beklemek istedim. Doktorlar da enfeksiyon tedavisini bekliyorlar, 15-20 gün sonra kesme kararını uygulayacaklar. Bekliyoruz, bakalım'' şeklinde konuştu.
Hastalığın sağ bacakta hafif seyrettiğini kaydeden Kara, ''Bu bacağımda da özellikle yürüdüğümde ağrılar var. Zaten yürüyemiyorum, en fazla 40-50 metre. Kasılma, ağrı ve çekmeler oluyor. Belime omuriliğe bağlı katatör takıldı, kumandasıyla elektrik veriyorum. Beyne giden siniri bloke ediyor. Ama bana faydası olmadı, ağrılarımı dindirmedi. Sürekli serumla ağrı kesiciler alıyorum'' dedi.
Kara, sürekli Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ağrı Kliniği'ne gittiğini ifade ederek, ''Kataterden anestezi alıyorum. Çok şiddetlendiğinde damardan sürekli veriliyor ağrı kesiciler. Bunları almamamın imkanı yok, ağrılardan şuurumu kaybediyorum çünkü, o kadar şiddetli oluyor. Yurtdışında tedavisinin olduğu söyleniyor, ama bizim öyle bir imkanımızı geçin, Ankara'daki merkezlere gidecek imkanımız bile yok. Çaresi illa ki var ve ne yapılması gerekiyorsa yapılmasını, bize destek olunmasını istiyoruz'' diye konuştu.
SİGARA TİRYAKİLERİNİN HASTALIĞI
Orhan Kara, çocuk yaşta (10-11) sigaraya başladığını, günde iki paket olmak üzere 18 yıl içtiğini, burger hastalığı teşhisi konulduğunda hastalığın ciddiyetini anlayamadığı için hemen bırakmadığını anlattı.
Hastalıktan önce berberlik yaptığını, ancak şu anda dükkanını kapatma durumunda kaldığını anlatan Kara, ''Evimiz kira, hiçbir gelirimiz yok. Berber dükkanımı kapatmak durumundayım. Ağabeyim de inşaat işçisi ama çalışması imkansız. Arkadaşlarımız komşularımız hastaneye getirip götürüyor ama nereye kadar. Çocukların okul giderlerini karşılayacak durumda değiliz. Çok sıkıntılı bir durumdayız'' şeklinde konuştu.
Aynı hastalıktan tedavisi süren Hasan Kara (37) da sigaraya 7 yaşında başlayıp 30 yıl günde en az 2 paket içtiğini anlatarak, ''İnşaatlarda çalışıyordum. Büyüklerimize heves ettim. Onlar devamlı içiyordu, ben de adam oldum hesabına başladım, aslında adam olmamışız. Ağrılarım çok olduğunda ve sinir bozukluğunun arttığı zamanlarda içme isteğim oluyor ama içmiyorum'' dedi.
Kardeşi gibi henüz yatalak olmadığını dile getiren ağabey Kara, ''Ayak parmaklarım kendiliğinden düştü, daha doğrusu çürüdü ve ben kendim kopardım. Diğerinde de yeni başladı, bir parmağımın tepesi gitti. 7 ay 4 metre bile yürüyemedim ağrılardan. Günde 10 dakika uykuyla yaşadım. Ayağımın ufacık kımıldaması büyük ağrılar yaşatıyordu. Kardeşimin doktoruna gittiğimde hemen yatırdı ve ilaç tedavisine başladı'' şeklinde konuştu.
Kara kardeşlerin tedavisini yürüten EÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih İslamoğlu, burger hastalığının (Tromboanjitis Obliterans) genç ve orta yaş erkeklerde daha sık görülen tedavi edilmemesi halinde ilerleyici bir tıkanma şeklinde seyreden damar hastalığı olduğunu ve sigara içenlerde gözlendiğini söyledi.
Bir damar tıkanıklığı olan burger hastalarının parmak, ayak ve bacak kesilme riski ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Prof. Dr. İslamoğlu, hastalığın tek tedavisinin kök hücre nakli olduğunu, ancak dünyada da deneme aşamasında olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. İslamoğlu, Kara kardeşlere şu anda geçici tedavilerin uygulandığını, birkaç ayda bir ağrı kliniğinde 12-15 gün yatırılarak anestezi verildiğini anlattı.
İslamoğlu, ''Uçtan kurutan bir hastalık bu, bir ağaç dalının uçtan kurumaya başlaması ve yavaş yavaş gövdeye doğru ilerlemesi gibi. Damar sertliği gibi değil. Damar sertliğinde by-pass gibi tedaviler mümkün, çünkü ortadaki kısım tıkanıyor, başı ve sonu açık oluyor, başıyla sonu arasında bir köprü kuruyorsunuz. Ama burger uçtan kuruttuğu için böyle bir şansı olmuyor'' dedi.
Hastalığın tümüyle sigaraya bağlı olarak geliştiği bilgisini veren Prof. Dr. İslamoğlu, hastaların sigaradan ve sigara içilen tüm ortamlardan, dumandan uzak kalması gerektiğini vurguladı.