Bir kez şeytana uyanlar affedilecek!

Abone ol

Piyasa dolandırıcıları bir seferliğine maruz görülecek

SPK yasa tasarısının ilk halinde manipülasyon suçuna getirilen 3 yıllık alt sınır, cezanın paraya çevrilmesini önlüyor. Tasarıda yapılan değişiklikle bu suçu şeytana uyup bir kez işleyene hapis cezası verilmemesinin benimsendiği öğrenildi.

Yeni Sermaye Piyasası Yasası Meclis’ten Başbakanlık’a gitti. Yakında Bakanlar Kurulu’nun imzasına açılacak olan tasarıda SPK’nın özellikle manipülasyon yapanlara hapis cezasına yönelik cezalarda taslağın ilk halinde bulunan maddeleri yumuşattığı öğrenildi. Buna göre taslağın ilk halinde manipülasyonun (kanundaki adıyla piyasa dolandırıcılığı) cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılarak cezanın para cezasına çevrilmesinin önlenmesine yönelik madde yine varlığını korudu. Ancak ilk kez manipülasyon yapan borsacı için hapis cezası verilmemesi yönündeki görüşün benimsendiği ifade ediliyor.

SUÇ TANIMI HAFİFLEDİ

Tasarıya bir kez manipülasyon suçu işleyenlerin para cezasına çarptırılması, suçu ikinci kez işleyenlere ise 3 ile 6 yıllık hapis cezası formülünün getirildiği belirtiliyor. Böylece bir kez manipülasyon yapan borsacı, yanlışlıkla ‘şeytana uyup’ yapan para cezası ile yırtarken, ikinci kez aynı suçu işleyene hapishane yolu görünecek. Tasarının ilk halinde manipülasyon olarak adlandırılan ve yapana hapis cezası getiren birçok suçun tanımlarının değiştirilerek ‘piyasa bozucu eylem’ olarak adlandırıldığı ve böylece birçok işlemin hapis cezası yerine idari para cezası ile cezalandırılmasının önünün açıldığı da dile getiriliyor.

Buna göre kendi kendine veya karşılıklı işlem yapmak, açılış ve kapanış fiyatları ile gün sonu veya vade sonu kapanış fiyatlarını etkilemek amacıyla emir vermek, sürekli küçük miktarlarda fiyat yükseltici veya düşürücü alım-satım yapmak gibi işlemler piyasa bozucu işlemler olarak değerlendirilecek. Bu işlemleri yapanlar 1 milyon 250 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.

BANKALARIN ELİNDEKİ 30 MİLYAR LİRA ALINACAK

Yeni yasanın getireceği en önemli yeniliklerden birisi artık bankaların ve aracı kurumların yatırım fonu kuramayacağı, onların yerine portföy yönetim şirketlerinin bu işi yapmasının öngörülmesi. Getirileri eleştiri konusu olan ve bankaların ellerindeki getirisi düşük tahvilleri kurdukları fonlara satarak bu fonların getirilerini düşürdüğüne yönelik eleştiriler üzerine yapılan bu ayrım ile bankalar ellerindeki 30 milyar liralık bir büyüklükten olacak. Yasa tasarısında mevcut 30 milyar lira büyüklükteki banka ve aracı kurum fonlarına ise belirli bir geçiş süresi tanınacağı öğrenildi. Böylece eninde sonunda fon yönetiminin portföy yönetim şirketlerine geçeceği belirtildi.

DOLANDIRICIYA ÜÇ KAT PARA CEZASI VERİLECEK

Gerçek anlamda piyasa dolandırıcılığı yapanların bu suçu işleyerek elde ettiği miktarın üç katı parayı nakit olarak ödeyeceği ve aynı zamanda haklarında suç duyurusunda bulunulacağı maddesinin geçerliliğini koruduğu ifade ediliyor.

Günün Önemli Haberleri